Na hlavný obsah

Bývalý tréner Goffa: Najlepší bol Lobotka, ale vyzdvihol by som ešte jedného hráča

Slováci si pripísali tri cenné body do tabuľky E-skupiny.

Bývalý tréner Goffa: Najlepší bol Lobotka, ale vyzdvihol by som ešte jedného hráča
Na snímke bývalý slovenský futbalista a tréner Vladimír Goffa. Foto: RTVS

Veľkú radosť z prvého triumfu Slovenska nad Belgickom na kontinentálnom šampionáte má aj bývalý futbalista a tréner Vladimír Goffa. „Akoby povedal najlepší hráč zápasu Stanko Lobotka, this is my sen. Srdce plesá, na konci mi vypadli aj slzičky,“ začal svoje hodnotenie úvodného vystúpenia Slovákov na EURO 2024 v rozhovore pre RTVS Goffa.

Podľa 64-ročného rodáka z Vranova nad Topľou je víťazstvo nad tretím celkom v rebríčku FIFA výsledkom skvelého kolektívneho výkonu, pričom zabrali aj individuality, od ktorých sa to očakávalo.

„Oceniť musím aj výbornú prácu celého realizačného tímu, ktorý fantastický pripravil mužstvo. Netreba zabudnúť ani na dvanásteho hráča, ktorým boli slovenskí fanúšikovia v hľadisku,“ dodáva Goffa, ktorý sa v súčasnosti venuje aj spolukomentovaniu zápasov.

Hoci bývalý kouč označil za najlepšieho muža na ihrisku zo slovenského tábora stredopoliara Lobotku, vyšší kredit dal aj obrancovi, reprezentačne najskúsenejšiemu Slovákovi na ihrisku Petrovi Pekaríkovi, o ktorého nominácii na šampionát sa viedli viaceré diskusie.

„O Lobotkovi sa bude hovoriť veľa, ale vyzdvihol by som aj iného hráča – obrancu Petra Pekaríka. Bol zaznávaný, nehrá v klube, ale predviedol jeden fantastický výkon a symbolizoval, že ak sa vieme zomknúť, ak mu pomôže kolektív, tak aj on vie dať niečo kolektívu. Lobotka vyčnieval nad všetkými ostatnými, ale pridali sa k nemu všetci,“ vysvetlil svoje tvrdenie.

Chyby k športu patria, krivdy nie

Vôbec prvé súťažné meranie síl medzi Belgickom a Slovenskom si na štadióne vo Frankfurte pozrelo naživo viac ako 45-tisíc divákov. Priaznivci v slovenských farbách zažili erupciu radosti prvýkrát v siedmej minúte, keď svoj životný a zároveň rozhodujúci gól strelil Ivan Schranz.

„Gól Ivana Schranza bol čerešničkou na torte. Pamätám si, ako pri mne začínal ako 16-ročný dorastenec v Petržalke. Je to charakterovo fantastický chalan, o to viac sa teším,“ zaspomínal si na svojho bývalého zverenca, v súčasnosti hráča pražskej Slavie, Goffa.

Druhý a tretí výbuch slovenskej radosti prišiel v 56. a 86. minúte. V prvom prípade zrušil Romelovi Lukakuovi VAR vyrovnávajúci gól pre ofsajd. V druhom zasiahla moderná technológia opäť, keď pred ďalším Lukakuovým gólom zahral jeho spoluhráč rukou.

„VAR určite patrí do futbalu, tak ako cieľová fotografia pri šprinte do cyklistiky či jastrabie oko pri tenise. Nedá sa spochybňovať objektivita, lebo chyby k športu patria, ale krivdy nie,“ nechal sa počuť Goffa, podľa ktorého si Slováci týmto víťazstvom výrazne pootvorili dvere do ďalších zápasov.

Prvé veľké víťazstvo Calzonu

Tréner Francesco Calzona zasadol na trénerskú lavičku reprezentácie koncom augusta 2022. Na prvé veľké víťazstvo musel teda čakať takmer dva roky a dočkal sa ho hneď pri svojej premiére na EURO. Pozitívny prínos talianskeho kormidelníka pre národný tím ocenil aj Goffa.

„Pod jeho vedením sme v posledných dueloch urobili výrazný pokrok. Verím, že na tejto ceste budeme pokračovať. Páči sa mi, že trvá na ofenzívnom pressingu, hráči majú veľmi dobrú ponukovú činnosť a neskrývajú sa pred loptou. Veľmi dobre pracujeme s priestorom,“ vyzdvihol bývalý futbalista.

„Samozrejme, našli by sa aj chyby, najmä detaily vzadu – rozohrávka s brankárom, stopéri nestoja často pri sebe, aby sa zaisťovali. Sú tam aj chybičky krásy, ale podstatné je, že už strieľame na súperovu bránku. Ktosi štatisticky vyčíslil, že už v siedmej minúte zápasu sme mali viac striel na bránku ako na celom predchádzajúcom šampionáte a v tomto trende sme pokračovali. Prínos trénera Calzonu vidím v tom, že sa snaží dať mužstvu ofenzívny herný prejav, ktorý nie vždy znamená víťazstvo, ale vždy znamená radosť divákov na tribúnach a pri televíznych obrazovkách,“ uzavrel Goffa.

Bývalý tréner Vladimír Goffa poskytol rozhovor RTVS:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport