Na hlavný obsah

Čakanie, problémy s kreditom či mesačenkami: Prechod na virtuálne dopravné karty vo Zvolene priniesol problémy

Všetky problémy už dopravca rieši.

Čakanie, problémy s kreditom či mesačenkami: Prechod na virtuálne dopravné karty vo Zvolene priniesol problémy
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Dlhé čakanie, problémy s nabitým kreditom či mesačnými lístkami. Prečipovanie dopravných kariet v Banskej Bystrici sprevádzajú komplikácie. Zmeny súvisia so zavádzaním nového systému takzvaných virtuálnych kariet.

Na sociálnych sieťach sa v posledných týždňoch objavili desiatky komentárov k nefunkčnému dopravného systému. „Dnes som si zas kupoval cestovný lístok a zostatok na karte bol bez pripočítania nabitých peňazí z predchádzajúceho dňa,“ uviedol jeden z nespokojných cestujúcich.

„Od vtedy ako mi zmenili dopravnú kartu na tento nový systém tak mi vyhadzuje v MHD prázdna karta a nič na nej nezobrazuje aj keď mám mesačník,“ vyjadril sa ďalší zákazník so zlou skúsenosťou.

Problematickému prechodu na virtuálne dopravné karty vo Zvolene sa v reportáži v relácii Správy RTVS z regiónov venoval redaktor Alexander Ernest:

Technické nedostatky a dlhé vybavovanie

Mestskú hromadnú dopravu v Banskej Bystrici zabezpečujú Dopravný podnik mesta Banská Bystrica a Slovenská autobusová doprava Zvolen.

„Mesto podnety obyvateľov eviduje a s dopravcami komunikujeme. V podstate dopravcovia aktuálne ten celý systém dolaďujú priebežne, operatívne vlastne riešia všetky vzniknuté problémy,“ informovala hovorkyňa mesta Banská Bystrica Zdenka Marhefková.

„Pri virtualizácii kariet pôvodný kredit z plastovej karty nezmizne, presúva sa na virtuálnu kartu. Ojedinelé technické nedostatky, ktoré môžu pri zavádzaní nových systémov nastať, sú dodávateľom systému ihneď odstraňované,“ priblížila SAD Zvolen.

Cestujúci sa sťažovali aj na dlhé čakacie lehoty pri vybavovaní. SAD Zvolen uvádza, že dopravnú kanceláriu posilnili o ďalšie pracovisko a situácia sa už zlepšila – čo bolo vidieť aj dnes. Podľa Mareka Modranského z Inštitútu verejnej dopravy problémy spôsobili zmeny pri zavádzaní integrovaného dopravného systému v kraji.

„Idú trochu do úzadia dopravné karty, ktoré vydávali doteraz zmluvný dopravcovia. Čiže dnes dochádza k prekrývaniu týchto dvoch svetov, ktorý zriadila IDS Banskobystrického kraja a ktorý tu bol niekoľko rokov doteraz,“ povedal Modranský.

Pôvodne mali neprečipované karty v Banskej Bystrici platiť len do konca septembra. Obmedzenie platnosti sa však podľa slov radnice zrušilo. Čo znamená, že pôvodné karty budú v platnosti až kým nebude systém fungovať na 100 percent. Kedy tak bude, zatiaľ známe nie je.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny