Na hlavný obsah

Česká vláda plánuje zvýšiť koncesionárske poplatky. Návrh sprevádza odborná diskusia

Zvýšiť sa majú zhruba o jedno euro.

Česká vláda plánuje zvýšiť koncesionárske poplatky. Návrh sprevádza odborná diskusia
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Za rozhlas o desať korún (0,4 eura) viac, za televíziu o 15 (cca. 0,6 eura). Po 16-ročnej stagnácii navrhlo české ministerstvo kultúry zvýšiť koncesionárske poplatky pre obe verejnoprávne médiá zhruba o jedno euro. Vláda verí, že by zmeny mohli začať platiť od budúceho roka.

Česko má okrem agentúry ČTK dve audiovizuálne médiá verejnej služby – televíziu a rozhlas, ktoré na rozdiel od Slovenska fungujú samostatne a poplatky vyberajú zvlášť. Za rozhlas je to 45 korún (zhruba 1,8 eura), za televíziu 135 korún (5,45 eura).

„Pán prezident uznáva dôležitú úlohu silných verejnoprávnych médií v demokratickej spoločnosti,“ skonštatoval generálny riaditeľ Českého rozhlasu René Zavoral.

„Ak sa im nepodarí rokovať do konca roka, obe médiá sa dostanú do ťažkej situácie,“ podotkol generálny riaditeľ Českej televízie Jan Souček.

Zvyšovaniu koncesionárskych poplatkov v Českej republike sa v reportáži v relácii Správy RTVS venovala redaktorka Katarína Vítková:

Navýšenie má byť symbolické. České verejnoprávne médiá si platia priamo občania, nie sú napojené na štátny rozpočet, ako je to na Slovensku.

„Treba povedať, že pôdorys narysovala ešte predchádzajúca vláda, ktorá náhle zrušila systém poplatkov a zaviedla tento systém,“ pripomenula mediálna odborníčka z Masarykovej univerzity v Brne Marína Urbaníková.

„Čím bližšie sa peniaze dostávajú do politických rúk, tým horšie je to pre médiá a ich suverénne rozhodovanie,“ myslí si historik médií z Univerzity Karlovej v Prahe Martin Groman.

„Systém poplatkov funguje a nezabezpečuje dostatočne nezávislosť mediálnych služieb,“ vyjadril sa Zavoral.

EBU sleduje situáciu na Slovensku

Silné nezávislé verejnoprávne médiá považuje za kľúčové aj riaditeľ Európskej vysielacej únie (EBU) Noel Curran.

„Bol som v Bratislave pred niekoľkými mesiacmi. Sme veľmi znepokojení sledovaním toho, ako je tam médium verejnej služby efektívne ničené. Sme veľmi znepokojení, čo z toho vyplynie. Všetci musíme situáciu monitorovať a dali sme najavo svoj názor. Je absolútne kľúčové, aby Slovensko malo nezávislé médiá verejnej služby. Je to dôležité pre verejnosť i pre vzťah s Európu,“ podotkol Curran.

Zákon, ktorý zvýši poplatky občanom za televíziu i rozhlas, poputuje na budúci týždeň na legislatívnu radu vlády. Až potom o ňom budú rokovať českí poslanci. V Česku, na rozdiel od Slovenska, akejkoľvek zmene vo verejnoprávnych médiách predchádza dlhodobá diskusia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet