Na hlavný obsah

Dobré správy z Česka: Epidémia čierneho kašľa zrejme ustupuje. Zdravotníci naďalej vyzývajú k očkovaniu

Zaočkovať by sa mali dať najmä tehotné ženy.

Dobré správy z Česka: Epidémia čierneho kašľa zrejme ustupuje. Zdravotníci naďalej vyzývajú k očkovaniu
Ilustračná snímka. Foto: Pexels

V Česku podľa Štátneho zdravotného ústavu (SZÚ) zrejme dochádza k očakávanému poklesu cirkulácie čierneho kašľa v populácii. Za posledný týždeň v krajine pribudlo 1 205 nových prípadov ochorenia. Potvrdila to v pondelok (10. 6.) hovorkyňa SZÚ Štěpánka Čechová. Úrad opätovne vyzval najmä tehotné ženy, aby sa dali zaočkovať.

„V posledných piatich týždňoch sme pri analýze nahlásených prípadov podľa dátumu prvých príznakov zaznamenali zostupný trend. Pravdepodobne už dochádza k poklesu cirkulácie ochorenia v populácii. Vzhľadom na relatívne dlhú inkubačnú dobu ochorenia, ktorá môže byť až 21 dní, ale aj na ďalšie faktory, dochádza k určitému oneskoreniu v porovnaní s reálnou situáciou,“ uviedol SZÚ.

Podotkol, že napriek tomuto posunu na dátach vidieť očakávaný pokles počtu ochorení.
Čiernym kašľom sa v Česku od začiatku roka nakazilo 18 960 ľudí, z toho 276 detí do jedného roka. SZÚ preto odporúča používať pri blízkom kontakte s novorodencami respirátory až dovtedy, kým nebudú chránení očkovaním.

Ďalšou možnosťou, ako chrániť novorodencov, je očkovanie žien v tehotenstve. Prenesené materské protilátky podľa odborníkov chránia dieťa počas prvých dvoch až troch mesiacov života, než sa môže dať samo zaočkovať.

„Očkovanie v tehotenstve dočasne zvýši ochranné materské protilátky, ktoré približne dva týždne po očkovaní prechádzajú cez placentu k nenarodenému dieťaťu,“ vysvetlil ústav. Upozornil, že zaočkovať by sa mali aj tehotné ženy, ktoré vakcínu už v detstve dostali.

Najlepšie obdobie na očkovanie v tehotenstve je podľa SZÚ počas tretieho trimestra, ideálne od 27. gestačného týždňa. Upozornil, že v prípade očkovania tri až štyri týždne pred pôrodom sa protilátky nestačia v dostatočnom množstve vytvoriť.

Tohtoročná epidémia čierneho kašľa je v ČR najsilnejšia za viac ako 60 rokov. V súvislosti s ochorením už zomrelo šesť ľudí, z toho päť seniorov a jeden novorodenec.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet