Na hlavný obsah

Český dezinformátor, ktorého zadržala slovenská polícia, ide do väzby

Predbežná väzba slúži na to, aby zadržaná osoba neutiekla.

Český dezinformátor, ktorého zadržala slovenská polícia, ide do väzby
Na snímke zadržaný Pavel Zítko. Foto: FB/Pavel Zítko - Prezident 2023

Súd na Slovensku uvalil väzbu na českého občana Pavla Zítka, ktorého slovenská polícia zadržala v pondelok (24. 6.) na základe českého zatykača. Vyplýva to z vyjadrení, ktoré hovorkyňa krajského súdu v Nitre Lena Kiradžievová poskytla ČTK.

Práve súd v Nitre o väzbe rozhodoval. Zítko čelí v Česku obžalobe z trestného činu šírenia poplašnej správy. Slovenský súd poslal Zítka do takzvanej predbežnej väzby. Tá slúži na to, aby zadržaná osoba neutiekla zo Slovenska do doby, kým české úrady predložia originál zatykača.

Priebeh konania o vydaní zadržanej osoby zo Slovenska do inej členskej krajiny EÚ na základe európskeho zatýkacieho rozkazu závisí od toho, či hľadaný s takýmto krokom súhlasí a či sú splnené náležitosti v súvislosti so zatykačom.

Ak zadržaný dá súhlas na svoje vydanie, príslušnú administratívnu procedúru zavŕši žalobca, inak o vydaní rozhoduje súd.

Okresný súd v Chomutove minulú stredu (19. 6.) odvolal pojednávanie s 58-ročným Zítkom, ktoré sa malo konať v piatok (21. 6.). Podobne súd postupoval už v máji.

V prípade sa uskutočnilo len jedno pojednávanie, a to 19. apríla. Zítko vtedy na súd nedorazil. Sudkyňa uviedla, že odmietol prevziať predvolanie na súd. Budovu chomutovského súdu kvôli Zítkovi a jeho priaznivcom strážili policajti.

Čelil podozreniu zo sprenevery

Zítko podľa obžaloby, ktorej časť má ČTK k dispozícii, v roku 2021 v čase pandémie covidu-19 na sociálnej sieti zverejnil videá, v ktorých napríklad hovoril o, podľa neho, negatívnych zdravotných dôsledkoch očkovania proti covidu-19.

Česká polícia Zítka zadržala už vlani v októbri, a to kvôli podozreniu zo sprenevery. Krátko po zadržaní ho prepustili. Polícia ho ešte v ten istý mesiac spolu s ďalšími siedmimi ľuďmi obvinila z výtržníctva kvôli incidentu na pražskom mestskom súde z konca mája 2023, kde podporovatelia bývalej novinárky Jany Peterkovej súdenej kvôli šíreniu poplašnej správy vyrazili dvere do rokovacej sály.

Zítko na seba v minulosti upozornil napríklad na Obvodnom súde pre Prahu 8, keď hlasnými prejavmi a skandovaním spolu s ďalšími ľuďmi vyjadroval podporu Patrikovi Tušlovi, obžalovanému z prenasledovania šéfa Českej lekárskej komory Milana Kubka, a Tomášovi Čermákovi so Zdeňkom Masárom stíhanými kvôli výtržníctvu pred domom evolučného biológa Jaroslava Flegra.

Zítko tiež chcel vlani kandidovať na prezidenta, nepredložil však dostatočný počet občianskych podpisov, preto ho ministerstvo vnútra do volieb nepustilo. Podľa médií tento rok zverejnil list, ktorý údajne odovzdal ruskému veľvyslanectvu v Prahe. Žiadal v ňom Rusov o pomoc „pri právnej obnove Československa“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet