Na hlavný obsah

Medzi obeťami nehody vlakov v Česku sú aj dve Slovenky

Informáciu potvrdilo ministerstvo zahraničných vecí.

Medzi obeťami nehody vlakov v Česku sú aj dve Slovenky
Na mieste zasahovali desiatky záchranných zložiek. Foto: Facebook/HZS Pardubického kraje

Medzi obeťami nočnej tragickej zrážky vlakov v Pardubiciach sú aj dve Slovenky, informuje spravodajca RTVS Boris Kršňák z Prahy. Informáciu potvrdilo slovenské ministerstvo zahraničných vecí. Zvyšné dve obete sú Ukrajinky. Nehodu zapríčinil rušňovodič súkromnej spoločnosti RegioJet.

„Zastupiteľský úrad SR v Prahe je v súvislosti s tragickou zrážkou vlakov v Pardubiciach v aktívnom kontakte s príslušnými zložkami. Česká strana oficiálne potvrdila, že medzi obeťami sú dve občianky SR. Ďalšie štyri občianky SR utrpeli pri nehode zranenie, jedna bola prepustená, ostatné ostávajú hospitalizované v stabilizovanom stave,“ uviedla Beatrice Szaboová hovorkyňa MZV SR.

„Náš zastupiteľský úrad je s nimi v telefonickom kontakte. Pozostalým vyjadrujeme úprimnú sústrasť,“ dodala.

K nehode vlakov došlo v stredu (6. 6.) pred polnocou. O život prišli štyria ľudia a najmenej 27 sa ich zranilo. Vlak smeroval z Prahy do Košíc.

Nehode vlakov v Česku sa v Správach RTVS venovala Karolína Kučerová:

Okolnosti nehody

Český minister dopravy Martin Kupka na sociálnej sieti X bližšie informoval o okolnostiach nehody. Ako napísal, vlak RegioJetu prešiel návestidlo Stoj.

Podľa zistení inšpekcie expresný medzinárodný vlak prešiel návestidlo v polohe zakazujúcej jazdu. „Príčiny sa stále vyšetrujú, ale vieme, že ten vlak naozaj prešiel na červenú čiže návestidlo zakazujúce jazdu,“ uviedol Kupka.

Dodal, že ČR na tejto trati pripravuje spustenie európskeho zabezpečovača (ETCS). „Sme vo fáze, keď finalizujeme a urýchľujeme všetky kroky, aby od 1. januára fungoval,“ povedal minister vo vysielaní ČT24.

„To, čo zabezpečenie ETCS prináša je, že systém je sám schopný zabrániť takému stretu dráhových vozidiel. To je zásadná premena, ku ktorej smerujeme, aby na českej železnici bolo bezpečne,“ doplnil.

Obmedzenia dopravy

Správa železníc vo štvrtok informovala, že od 22.00 hod do piatka 5.00 hod z dôvodu odstraňovania následkov nehody a opráv na koľajisku úplne zastavujú dopravu v úseku Pardubice hlavná stanica a Kostěnice.

Aktuálne tam jazdia niektoré vlaky obmedzenou rýchlosťou po jednej koľaji. Keďže tým došlo k výraznému zníženiu kapacity, regionálna vlaková doprava sa nahradí autobusmi až do plného obnovenia dopravy v danom úseku.

Vyjadrila sa aj prezidentka SR

Prezidentka SR Zuzana Čaputová vyjadrila úprimnú sústrasť rodinám a blízkym obetí tragickej vlakovej nehody v českých Pardubiciach. Zraneným popriala skoré uzdravenie. Informovala o tom na sociálnej sieti.

„Myslím na rodiny a blízkych obetí tragickej vlakovej nehody, ktorá sa stala dnes v noci v Pardubiciach. Pri zrážke nákladného a osobného vlaku, ktorý smeroval z Prahy do Košíc, utrpeli zranenia desiatky ďalších cestujúcich. Prajem im, aby sa čo najskôr vyliečili a vrátili sa k svojim najbližším,“ uviedla hlava štátu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet