Na hlavný obsah

Chcete ísť na dovolenku, ale nemôžete si ju dovoliť? Pozreli sme sa, či je výhodné si ju vziať na splátky

Odpovede áno a nie záležia od životnej situácie konkrétneho človeka.

Chcete ísť na dovolenku, ale nemôžete si ju dovoliť? Pozreli sme sa, či je výhodné si ju vziať na splátky
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Jedným zo spôsobov, ako si splniť cestovateľský sen, je dovolenka na splátky. Takúto možnosť ponúkajú viaceré cestovné kancelárie. Objaviť sa však môžu pochybnosti. Je to naozaj rozumné a nepredraží sa takáto dovolenka? Odpovede sme zisťovali v relácii RTVS Peniaze.

„Dynamika spotrebiteľského správania pri nákupe dovolenky na splátky je iná ako pri nákupe napríklad spotrebnej elektroniky alebo záhradnej techniky. Vyplýva to z očakávaní smerom k horizontu užívania. Ak čakáme, že elektroniku užívame päť až sedem rokov, dovolenka je záležitosť niekoľkých dní. To vplýva na rozhodovanie po dĺžke splácania,“ uviedol riaditeľ odboru Malí podnikatelia vo VÚB Banke Štefan Barna.

„Pri spotrebnej elektronike si môžeme dovoliť úver splácať tri roky. Pri dovolenke, ktorá je štandardne 7 až 14-dňová, to už nie celkom dáva zmysel. Preto klientom odporúčame, aby dovolenku na splátky financovali úvermi nie dlhšími ako 6 až 12 mesiacov,“ dodal.

„Môže to vyvolať zdanie, že mám neobmedzené prostriedky. Pretože výdavky na dovolenku nekončia iba tým, že si zadovážim dovolenku, ale potom ešte aj tým, čo si na nej doprajem. Toto môže byť špirála zlých rozhodnutí, ktoré mi v konečnom dôsledku spôsobia oveľa väčší stres, ako som mala pred dovolenkou,“ vyhlásila koučka Silvia Gallová.

Jednoznačná odpoveď neexistuje

Jednoznačná odpoveď na otázku, či je rozumné zaplatiť si dovolenku na splátky z psychologického hľadiska, neexistuje. Odpovede áno a nie záležia od životnej situácie konkrétneho človeka.

„Áno, pokiaľ viem, že aj keby som mala tú splátku uhradiť naraz, tak mám tie prostriedky k dispozícii. Len si to chcem rozložiť v čase a priestore, pretože mám takúto filozofiu. Zároveň mám istotu a viem, že keby sa čokoľvek stalo, mám prostriedky a nezostanem v exekúcii,“ skonštatovala koučka.

„Nie, je práve ten opačný prípad. Napríklad, keď už mám svoje vnútro zaťažené príliš veľa, mnohými splátkami, hypotékami. Toto všetko nám spôsobuje obrovské vnútorné stresy,“ uzavrela Gallová.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika