Na hlavný obsah

Cieľom Slovákov na EURO musí byť postup zo skupiny. Tréner je pánom nominácie a bude niesť zodpovednosť, zhodujú sa experti

Majstrovstvá Európy vo futbale začnú už 14. júna.

Cieľom Slovákov na EURO musí byť postup zo skupiny. Tréner je pánom nominácie a bude niesť zodpovednosť, zhodujú sa experti
Na snímke futbalisti Slovenska. Foto: TASR/Lukáš Grinaj

Slovenskú reprezentáciu čakajú v E-skupine Majstrovstiev Európy vo Frankfurte a Düsseldorfe Belgicko, Ukrajina a Rumunsko. Po ukončení klubovej sezóny urobil tréner Francesco Calzona širšiu nomináciu 33 hráčov, z ktorých vyradil 6. Do Nemecka pocestuje 26-členný tím futbalistov.

O šampionáte, slovenskom kádri a cieľoch Slovenska sme sa v relácii Šport :24 rozprávali s komentátorom a moderátorom futbalových prenosov Ľubošom Hlavenom a futbalovým expertom Petrom Ďurišom.

Podľa Ďuriša ideme na šampionát v osvedčenej zostave. „Jediné prekvapenie pre mňa je Róbert Polievka. Mal smolu, že Dukla nepostúpila do prvej šestky, do toho zranenie a neskoro sa dával do formy,“ povedal expert.

Hlavena považuje nomináciu za širokú. Zostava na šampionáte by podľa neho mala vyzerať rovnako, ako počas posledného kvalifikačného zápasu proti Islandu. „Kostru máme. Iní hráči sú príliš diskutovaní, ale nedostanú sa k slovu. Tréner je pánom, rozhodol sa tak a bude niesť zodpovednosť,“ vyhlásil komentátor.

Jednou z predností je kolektív

Podľa Calzonu bude jednou z našich najväčších predností kolektív. Ďurišovi v našej nominácii chýbajú niektoré typy hráčov. „Treba si povedať na rovinu, koľko máme vrcholových európskych hráčov, ktorí sa presadzujú v top 5 súťažiach a zistíme, že nám chýbajú na viacerých postoch. Musíme sa spoliehať na tímový výkon. Myslím si, že pokiaľ budeme hrať tak odvážne, ako s Portugalskom, nemusíme byť outsider skupiny. Pre mňa bude úspech postup zo skupiny. Fanúšikov najviac zaujíma, akým spôsobom sa budeme prezentovať,“ skonštatoval.

„Tréner už teraz presne vie ako chce hrať s Belgickom a Ukrajinou. Môže sa to, samozrejme, zmeniť na základe výsledku, budeme sledovať, ako bude hrať Rumunsko s Ukrajinou. Zostava by už teraz mohla byť istá. Cieľ reprezentácie musí byť postup zo skupiny. To sa nám stalo aj na EURO 2016, dostali sme Nemcov. Pocit z toho zápasu som mal, že sa ideme rozlúčiť so šampionátom. To je možno tá slovenská povaha, že splnili sme cieľ a ďalej už nemusíme, v tom máme trochu nevýhodu,“ uviedol Ľuboš Hlavena.

Ďuriš pripomenul, že nebudeme hrať len pre našich fanúšikov a zápasy Slovenska budú pozerať aj iní. Je presvedčený, že nebudeme meniť náš spôsob hry, ktorým je aktívna defenzíva a situácie vo vysokom postavení.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport