Na hlavný obsah

Čierny kašeľ na vzostupe: Počet pacientov na Slovensku stúpa, v Česku zaznamenali už vyše 10-tisíc prípadov

Od začiatku roka evidujeme 956 nakazených.

Čierny kašeľ na vzostupe: Počet pacientov na Slovensku stúpa, v Česku zaznamenali už vyše 10-tisíc prípadov
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Čierny kašeľ je na vzostupe. Kým v Česku zaznamenali už vyše 10-tisíc prípadov, počet pacientov stúpa aj na Slovensku. Od začiatku roka evidujeme 956 nakazených, informovala o tom hlavná hygienička Tatiana Červeňová.

Ako ďalej hygienička informovala, najväčšia chorobnosť je pri novorodencoch, pre ktorých je ochorenie najnebezpečnejšie. Mesačne pribudne 40 až 50 prípadov. Nárast však nie je natoľko vysoký, v takejto miere sa predpokladá po celej Európe každých päť rokov, skonštatovala Červeňová.

„Všetci evidujeme, že výskyt čierneho kašľa zaznamenala Česká republika, Holandsko, Francúzsko a takisto aj Nemecko. Momentálne majú v štatistikách najvyšší výskyt čierneho kašľa naši susedia,“ pokračovala Červeňová.

Hlavná hygienička SR upozornila, že hlavným kľúčom, ako sa nákaze ochorením vyhnúť, je primárna prevencia, teda očkovanie v rámci povinného očkovania a neskôr preočkovanie. „A samozrejme, zvyšovanie povedomia obyvateľov, čo sa týka očkovania aj u tehotných žien,“ dodala Červeňová.

Informácie o situácii s výskytom čierneho kašľa zisťovala v rozhovore s hlavnou hygieničkou Tatianou Červeňovou v relácii Aktuálne :24 redaktorka RTVS Miriam Hozzová. Na situáciu v Česku sa pýtala epidemiológa z ČR Jána Kynčla:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko