Na hlavný obsah

Čínska armáda je pripravená použiť silu, aby zastavila snahy o nezávislosť Taiwanu

Kto sa odváži oddeliť Taiwan od Číny, bude vraj rozdrvený.

Čínska armáda je pripravená použiť silu, aby zastavila snahy o nezávislosť Taiwanu
Ilustračná snímka - taiwanské mesto Taipei. Foto: Unsplash

Čína je otvorená komunikácii so Spojenými štátmi na vojenské témy, povedal v nedeľu (2. 6.) čínsky minister obrany Tung Ťün na bezpečnostnej konferencii v Singapure. Varoval však, že čínska armáda je pripravená použiť silu, aby zastavila snahy o nezávislosť Taiwanu.

Ako uviedla agentúra AFP, čínsky minister prišiel s týmito vyhláseniami dva dni po tom, ako sa v rámci bezpečnostnej konferencie Dialóg Šangri-La v piatok v Singapure stretol s americkým ministrom obrany Lloydom Austinom.

Návrat telefonických rozhovorov

Austin po stretnutí znovu potvrdil platnosť záväzku prezidentov USA a Číny – Joea Bidena a Si Ťin-pchinga – zo summitu v San Franciscu z novembra 2023, že v nasledujúcich mesiacoch sa obnovia telefonické rozhovory na úrovni čínskych a amerických veliteľov. Peking zo svojej strany privítal „stabilizáciu“ vzťahov medzi oboma krajinami.

Tohtoročná konferencia Dialóg Šangri-La sa koná týždeň po tom, čo Čína uskutočnila vojenské cvičenia okolo samosprávneho Taiwanu a varovala pred vojnou o ostrov, na ktorého čele je teraz prezident Laj Čching-te, označovaný Pekingom za „nebezpečného separatistu“.

Čínsky minister pripomenul, že Čínska ľudová oslobodzovacia armáda bola vždy nezničiteľnou a mocnou silou „pri obrane zjednotenia vlasti“ a že bude za každých okolností konať rázne, aby obmedzila nezávislosť Taiwanu a zabezpečila, že vo svojich pokusoch nikdy neuspeje.

„Kto sa odváži oddeliť Taiwan od Číny, bude rozdrvený na kusy a utrpí skazu,“ upozornil minister Tung.

Pokiaľ ide o Juhočínske more, ktoré si Čína nárokuje takmer celé a kde bola zapojená do konfrontácií s filipínskymi plavidlami, Tung varoval pred nerešpektovaním nárokov Pekingu.

„Čína zachovala dostatočnú zdržanlivosť voči porušovaniu práv a provokáciám, ale má to svoje hranice,“ povedal Tung.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet