Na hlavný obsah

Čo ušetríte na potravinách, to miniete na ubytovaní: Ako sa zmenili ceny v obľúbených destináciách Slovákov?

Analytička porovnala ceny z minulého roka so súčasnými.

Čo ušetríte na potravinách, to miniete na ubytovaní: Ako sa zmenili ceny v obľúbených destináciách Slovákov?
Ilustračná snímka ľudí na pláži v chorvátskom Dubrovníku. Foto: Unsplash

Slováci často trávia leto aj za hranicami Slovenska. Napríklad v susednom Česku síce oproti minulému letu ušetríte na potravinách a nealkoholických nápojoch, avšak viac miniete na tankovaní, ubytovaní a stravovaní v reštauráciách.

Analytička WOOD & Company Eva Sadovská zhodnotila medziročné zmeny cien tovarov a služieb vo vybraných obľúbených európskych destináciách Slovákov.

„Spomedzi analyzovaných krajín najrýchlejší rast cien potravín a nealka vykázali na Malte a v Španielsku, a to o 4,8 percenta a 4,4 percenta. Naopak, najviac klesli ceny v Českej republike, a to o 3,8 percenta,“ priblížila Sadovská.

Približne rovnako ako vlani stoja potraviny a nealkoholické nápoje v Rumunsku, vo Francúzsku, na Cypre, v Bulharsku aj v susednom Poľsku.

Ceny potravín v Maďarsku môže ovplyvniť aj koniec povinného znižovania cien niektorých základných potravín pre veľkých maloobchodníkov od 1. júla. K tomuto kroku pristúpilo tamojšie ministerstvo hospodárstva vzhľadom na spomalenie inflácie a rast reálnych miezd v krajine.

Za pohonné látky si oproti vlaňajšku priplatíte najviac v Chorvátsku, na Cypre a v Česku. Nezmenené zostali ceny pohonných látok na Malte.

V reštauráciách a kaviarňach v Rumunsku, Chorvátsku, v Česku aj v Rakúsku sa treba pripraviť takisto na zdraženie. Naopak, najmenej vzrástli ceny v talianskych a francúzskych reštauráciách.

Za ubytovanie zaplatíte oproti minulému roku viac v Chorvátsku, a to až o necelých 15 percent, v Portugalsku o vyše 13 percent a v Česku o približne 11 percent. Najpomalšie rástli ceny za ubytovanie na Malte a vo Francúzsku.

Zmeny cien v dovolenkových destináciách Slovákov.
Zmeny cien v dovolenkových destináciách Slovákov.Foto: Eurostat

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika