Na hlavný obsah

Od vtipných videí k politike: Youtuber Fidias prekvapil Cyprus, získal kreslo v europarlamente

Fidias kandidoval ako nezávislý.

Od vtipných videí k politike: Youtuber Fidias prekvapil Cyprus, získal kreslo v europarlamente
V eurovoľbách na Cypre bol úspešný aj nezvyčajný kandidát, youtuber meno Fidias. Foto: TASR/AP

Impozantný vzostup krajnej pravice oslabuje pôsobenia vlád Nemecka a Francúzska v európskom klube, píše El País. Španielsky denník si však všimol aj milé prekvapenie, a to príbeh profesionálneho 24-ročného youtubera. Vtipkár rozvíril politiku na Cypre. Sám neveril, že sa stal europoslancom.

Fidias, celým menom Fidias Panayiotou, prišiel na Námestie Slobody v Nikózii bežiac, akoby práve strelil gól. V bielych šortkách a tričku s krátkym rukávom poskakujúc vyliezol na lavičku, zatiaľ čo dav skandoval jeho meno a on, skutočne prekvapený a vďačný, zvolal „Nemôžem tomu uveriť, som europoslanec“. Takto začal reportáž El País.

Youtuber kandidoval ako nezávislý. Veľmi málo vystupoval v tradičných médiách a takmer vôbec sa nezúčastňoval na verejných podujatiach.

Napriek tomu získal kreslo poslanca európskeho parlamentu, keď dostal takmer 20 percent hlasov, čím sa takmer vyrovnal druhej najhlasovanejšej strane – eurokomunistickej Akel. Volilo ho asi 40 percent prvovoličov, teda mladých od 18 do 24 rokov.

Syn pravoslávneho kňaza z mnohopočetnej rodiny začal zverejňovať svoje vtipne ladené videá pred piatimi rokmi. Dnes má vyše 2,5 milióna odberateľov, čo je dvakrát viac ako počet obyvateľov Cyperskej republiky, pripomenul denník.

Vo všetkých sa objavuje rétorika sebazdokonaľovania. Heslo „ak chceš, tak môžeš“, ľudia interpretovali ako inšpiratívne. Fidias sa postavili pred výzvu stať sa najlepším europoslancom.

Mladí ľudia unavení zo systému, ktorý ich neberie do úvahy, v reportáži hovoria, že mu veria. Na otázku, či práve on môže v európskom parlamente niečo dosiahnuť, 20-ročný fanúšik odpovedal protiotázkou: „A čo pre nás doteraz urobili veľké mená cyperskej politiky?“

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet