Na hlavný obsah

Ďalšie výluky medzi Bratislavou a stredným Slovenskom: Problematický úsek železničnej trate čaká rekonštrukcia

Po úseku denne prechádzajú rýchliky smerujúce z Banskej Bystrice do Bratislavy a opačne.

Ďalšie výluky medzi Bratislavou a stredným Slovenskom: Problematický úsek železničnej trate čaká rekonštrukcia
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Ďalšie výluky na železničnej trase medzi Bratislavou a stredným Slovenskom. Úsek medzi Novou Baňou a Hronským Beňadikom čaká rekonštrukcia.

Južné spojenie Bratislavy a Košíc má viacero problematických úsekov. Vlakom tak trvá cesta výrazne pomalšie ako po ceste.

Po 11-kilometrovom úseku medzi Novou Baňou – Hronským Beňadikom denne prechádzajú rýchliky smerujúce z Banskej Bystrice do Bratislavy a opačne.

Ako rekonštrukcia obmedzí cestujúcich? Na to sa v Správach RTVS pozrel redaktor Alexander Ernest:

Pre zlý stav trate tu vlaky musia jazdiť zníženou rýchlosťou – čo obmedzuje dopravu. Železnice Slovenskej republiky získali na rekonštrukciu úseku takmer 37 a pol milióna eur z plánu obnovy.

„Celkovo sa zrekonštruuje 11,45 kilometra železničného zvršku a spodku, 502 metrov nástupíšť a 13,37 kilometra trakčného vedenia,“ potvrdila hovorkyňa Železníc Slovenskej republiky Vladimíra Bahýlová.

Investujú aj do mostov, výhybiek či priecestí

Investujú napríklad aj do obnovy mostov, výhybiek či železničných priecestí. Cestujúci však musia počítať s obmedzeniami. Platiť začnú od budúcej nedele (9. 6).

„Vybrané rýchliky Urpín linky Bratislava – Banská Bystrici, medzi Kozárovcami a Novou Baňou prevezú cestujúcich náhradnou autobusovou dopravou. Zároveň ďalej až po Banskú Bystricu bude nasadená moderná elektrická jednotka Panter,“ uviedol hovorca Železničnej spoločnosti Slovensko Dominik Drevický.

Zrýchlenie dopravy na tomto úseku predstavuje benefit najmä pre cestujúcich. Spoje v smere do Bratislavy totiž pravidelne využívajú obyvatelia menších miest, ako Nová Baňa, Žarnovica či Žiar nad Hronom.

„My sme jedno z najmenších miest v regióne, kde ten vlak stojí a teda budeme určite radi, keď sa to opraví,“ skonštatovala hovorkyňa mesta Nová Baňa Lenka Šubová.

„Ten rýchlik by mohol ešte ísť rýchlejšie, ako to je teraz a práve možno rekonštrukcia tohto sporného úseku tomu určite napomôže, takže to obyvatelia určite ocenia,“ doplnil hovorca mesta Žiar nad Hronom Martin Baláž.

Výluka vlakov potrvá až do polovice decembra tohto roka. Po oprave bude traťová rýchlosť v úseku Nová Baňa – Hronský Beňadik zvýšená na 100 kilometrov za hodinu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny