Na hlavný obsah

Dánska premiérka utrpela po útoku muža menšie poranenia. Viacerí lídri EÚ útok odsúdili

Prezidentka Čaputová popriala Frederiksenovej veľa síl.

Dánska premiérka utrpela po útoku muža menšie poranenia. Viacerí lídri EÚ útok odsúdili
Dánska premiérka Mette Frederiksenová. Foto: TASR/AP

Dánska premiérka Mette Frederiksenová ruší pre menšie poranenie v oblasti šije svoj sobotný program, informoval jej úrad. Muž, ktorý na ňu v piatok (7. 6.) zaútočil, sa v sobotu (8. 6.) postaví pred súd. Ten rozhodne, či 39-ročný podozrivý zostane vo väzbe, informovala polícia. Informujú agentúry AFP a Reuters.

Polícia uviedla, že muža predvedú na výsluch pred kodanský mestský súd približne o 13.00 h, ale odmietla poskytnúť ďalšie podrobnosti.

Na dánsku premiérku Mette Frederiksenovú zaútočil v piatok muž v centre hlavného mesta Kodaň a udrel ju. Útočníka, ktorý údajne konal sám, zadržala polícia bezprostredne po incidente, uviedla agentúra Ritzau.

Polícia ani úrad premiéra neuviedli nič o motíve útočníka ani o tom, či mal pri sebe zbraň. Agentúra pripomína, že pred tromi týždňami bol spáchaný atentát na slovenského premiéra Roberta Fica.

Frederiksenová je dánska politička, ktorá vo funkcii predsedníčky vlády úraduje od júna 2019. Od júna 2015 je líderkou tamojších sociálnych demokratov.

Viacerí lídri útok odsúdili

Vedúci predstavitelia krajín a Európskej únie ostro odsúdili útok na dánsku premiérku.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron útok označil v sobotu vo vyhlásení na sociálnej sieti X za neprijateľný. „Dôrazne odsudzujem tento čin a želám Mette Frederiksenovej skoré uzdravenie,“ napísal Macron.

Incident odsúdili aj lídri Európskej únie. Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová ho označila za „odporný čin, ktorý je v rozpore so všetkým, čomu v Európe veríme a za čo bojujeme“, napísala na sieti X.

Pobúrenie vyjadril aj predseda Európskej rady Charles Michel, pričom útok označil za zbabelý akt agresie. Podobne reagovala aj predsedníčka Európskeho parlamentu Roberta Metsolová. Uviedla, že násilie v politike nemá miesto.

Kanadský premiér Justin Trudeau a švédsky premiér Ulf Kristersson označili incident podľa agentúry DPA za útok na demokraciu.

„V demokratických spoločnostiach nie je miesto pre násilie – musíme sa mu všetci postaviť,“ reagovala aj slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. Takisto zaželala Frederiksenovej veľa síl.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet