Na hlavný obsah

Do úradu idem s veľkou bázňou. Chcem byť prezidentom ľudí, vyhlásil Peter Pellegrini v exkluzívnom rozhovore pre RTVS

Bol by som rád, aby sme sa ako spoločnosť pre niečo nadchli, dodal.

Do úradu idem s veľkou bázňou. Chcem byť prezidentom ľudí, vyhlásil Peter Pellegrini v exkluzívnom rozhovore pre RTVS
Prezident SR Peter Pellegrini počas exkluzívneho rozhovoru pre RTVS. Foto: RTVS

„Do úradu idem s veľkou bázňou. Chcem byť prezidentom ľudí, čo najviac sa s nimi stretávať, neúradovať z Prezidentského paláca,“ vyhlásil nový prezident SR Peter Pellegrini v prvom rozhovore vo funkcii exkluzívne pre RTVS.

„Je to pre mňa výnimočný deň a najdôležitejší deň môjho politického života,“ zopakoval svoje slová z inauguračného prejavu. Zdôraznil, že chce pokračovať v slušnej politike založenej na argumentoch a nie urážkach.

„Bol by som rád, aby sme sa ako spoločnosť pre niečo nadchli. Rozdelená spoločnosť sa dá spojiť len pre niečo a za niečo, nie proti niečomu alebo niekomu,“ uviedol.

„Pri zásadných rozhodnutiach budem chcieť ľuďom vysvetliť, prečo som konal tak alebo onak, aby ma rozumeli a pochopili. Pri zásadných otázkach budem žiadať, aby sme sa spojili s opozíciu aj koalíciou,“ avizoval.

Podľa prezidenta je stále aktuálne, aby sa konal „okrúhly stôl“, na ktorom by sa zúčastnili lídri všetkých parlamentných strán, a ktorého cieľom by bolo upokojenie situácie na Slovensku.

Na otázku či si, vzhľadom na svoju politickú minulosť, bude vedieť zachovať objektívnosť odpovedal, že určite áno. „Budem sa snažiť byť maximálne spravodlivý, aby ľudia videli, že nenadŕžam ani jednej, ani druhej strane. Fakty, zákony a ústava budú veci na základe, ktorých sa budem snažiť rozhodovať,“ skonštatoval.

Prezident Pellegrini prezradil, že jeho poradcom pre oblasť práva by mal byť profesor Miroslav Slašťan z Právnickej fakulty Univerzity Komenského.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko