Na hlavný obsah

Dobré správy pre pacientov s cukrovkou druhého typu. Mali by dostať najmodernejšie lieky a komplexné vyšetrenia

Ministerstvo zdravotníctva schválilo štandardy.

Dobré správy pre pacientov s cukrovkou druhého typu. Mali by dostať najmodernejšie lieky a komplexné vyšetrenia
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Pacientov s cukrovkou druhého typu by lekári mali liečiť približne rovnako. Ministerstvo zdravotníctva schválilo štandardy záväzné pre všetkých diabetológov. Mali by dostať najmodernejšie lieky a komplexné vyšetrenia.

Cukrovka druhého typu podľa odborníkov skracuje život pacienta minimálne o šesť rokov. Riziko skoršieho úmrtia zvyšujú ďalšie pridružené ochorenia. Počas liečby diabetológovia posielali pacientov k iným špecialistom len podľa vlastného uváženia. Podľa nových štandardov by to už malo byť pravidlom.

„To je napríklad tak, že by bol diabetik z východu a povedal, že ja chodím k očnému každý rok a ten druhý, ktorý bol zo Žiliny povedal, no ja som ešte ani raz nebol, neposlal ma tam,“ vysvetlil predseda Zväzu diabetikov Slovenska Jozef Borovka.

„My vlastne sa zameriame nielen na liečbu diabetu, ale aj na liečbu vlastne tých ostatných pridružených sprievodných ochorení, alebo môžeme povedať rizikových faktorov aterosklerózy. Pretože až dve tretiny diabetikov druhého typu zomiera na aterosklerózou podmienené kardiovaskulárne ochorenia,“ pokračoval hlavný odborník MZ SR pre odb. diabetológie Zbynek Schroner.

Liečbe cukrovky podľa nových štandardov schválených MZ SR sa v reportáži v relácii Správy RTVS venovala redaktorka Andrea Šeligová:

Najmodernejšie lieky

Okrem súborných vyšetrení by diabetici mali mať prístup k najmodernejším liekom. Tzv. SGLT 2 inhibítory podľa odborníkov chránia viaceré orgány.

„Odďaľujú úmrtia, znižujú riziko srdcovocievnych ochorení, predovšetkým srdcového zlyhávania. Ten nástup toho benefitu toho účinku bol veľmi rýchly,“ uviedol prezident Slovenskej diabetologickej asociácie Emil Martinka.

Lekári zdôrazňujú, že bez zdravej životosprávy a pohybu je liečba v podstate zbytočná. „Pohyb je pri liečbe diabetu kľúčový. Je to totiž to tak, že čím sme starší, tak tým sa nám trošku ťažšie tvorí svalové tkanivo. A práve svalové tkanivo je neskutočne metabolicky aktívne a ‚papá‘ veľa cukru, veľmi zjednodušene povedané,“ dodal odborník na životosprávu Michal Páleník.

Odborníci zároveň pripomínajú, že s blížiacim sa letom by diabetici nemali zabúdať na pitný režim, ktorý si vedia doplniť napríklad čerstvým ovocím a zeleninou.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko