Na hlavný obsah

Dobré správy pre pestovateľov: Dostanú milióny eur navyše, pretože zápasia s infláciou, počasím a vplyvmi vojny

Záujem o slovenskú zeleninu majú nielen zákazníci.

Dobré správy pre pestovateľov: Dostanú milióny eur navyše, pretože zápasia s infláciou, počasím a vplyvmi vojny
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Pestovatelia ovocia a zeleniny dostanú navyše 13,5 milióna eur na pokrytie zvýšených nákladov. Tento rok im podnikanie komplikuje inflácia, vojna na Ukrajine, aj nepriaznivé počasie.

Záujem o slovenskú zeleninu majú nielen zákazníci. Podľa poľnohospodára Juraja Mačaja ich uprednostňujú aj obchodníci. „Tým, že od nás sú schopní objednávať vlastne just in time, pretože my to máme na skladoch, my to máme na poli. Keď dôjde doobjednávka, tak vyženieme ten kombajn, pozberáme v noci a ráno to majú dodané,“ povedal.

Viac o problémoch pestovateľov ovocia a zeleniny zisťovala v reportáži v relácii Správy RTVS redaktorka Natália Krížová:

Momentálne dokážu poľnohospodári uspokojiť spotrebu na 50 percent u zemiakov, na 35 až 40 percent u zeleniny a na 30 percent u ovocia z mierneho pásma.

„Ovocie, zelenina a zemiaky sa podieľajú na salde zahraničného obchodu 40 percentami. Dovážame, to, čo by sme dovážať nemuseli a vedeli by sme to na Slovensku dopestovať,“ skonštatoval predseda Zemiakarského a zeleninárskeho zväzu SR Jozef Šumichrast.

Slovensko je sebestačné, čo sa týka produkcie cukrovej repy. Niektorých plodín pestujeme naopak málo. „Robíme okolo 200 – 260 hektárov šošovice, pričom spotreba na Slovensku je asi 1 500 ton a väčšina produkcie sa dováža z Kanady,“ priblížil predseda Zväzu pestovateľov cukrovej repy Róbert Kovács.

Agrorezort chce zvýšiť sebestačnosť

Ministerstvo pôdohospodárstva má za cieľ zvýšenie sebestačnosti pri zelenine a ovocí.

„Máme 500-tisíc hektárov, kde ideme riešiť, čo tam budeme pestovať. Potrebujeme len vysadiť na ďalších päťtisíc hektároch vysadiť zemiaky na to, aby sme boli 100-percentne sebestační. Čiže tu je veľký priestor sa špecializovať na špeciálnu rastlinnú výrobu. Ovocie, zelenina, zvyšovať tam sebestačnosť,“ uviedol šéf rezortu Richard Takáč (Smer-SD).

Zvýšená produkcia by mala prúdiť napríklad do škôl. Podľa vedúcej školskej jedálne sa školy zapájajú do projektov ako Zdravá škola, cez ktoré nakupujú mlieko a mäso od slovenských producentov. Iné je to u zeleniny. Nakupovať musia s ohľadom na finančné limity.

„Keby boli cenovo nižšie a dostupnejšie, tak viacej by sme mohli od týchto súkromných podnikateľov a poľnohospodárov brať tieto suroviny,“ dodala Vedúca školskej jedálne ZŠ Vazovova Zuzana Némethová.

Poľnohospodári budú môcť ešte dočerpať aj zhruba 700 miliónov eur z výziev na rok 2022 a 2023. Slúžiť by mali na investície do špeciálnej techniky a rozvoj.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika