Na hlavný obsah

Dohoda Ruska a Severnej Kórey: Sľúbili si vojenskú pomoc v prípade útoku

Ide o najsilnejšie spojenie medzi krajinami od konca studenej vojny.

Dohoda Ruska a Severnej Kórey: Sľúbili si vojenskú pomoc v prípade útoku
Severokórejský líder Kim Čong-un (vpravo) a ruský prezident Vladimir Putin. Foto: TASR/AP

Severná Kórea (KĽDR) a Rusko sa dohodli na poskytnutí bezodkladnej vojenskej pomoci, ak bude druhá strana vystavená ozbrojenej agresii. Vyplýva to z dohody podpísanej v stredu (19. 6.) v Pchjongjangu lídrami oboch krajín. Informovala o tom vo štvrtok (20. 6.) severokórejská tlačová agentúra KCNA. Informovali o tom agentúry AP, Reuters a Jonhap.

Dohodu o komplexnom strategickom partnerstve dosiahli v stredu v Pchjongjangu vodca KĽDR Kim Čong-un a ruský prezident Vladimir Putin.

Obe krajiny sa zároveň zaviazali nepodpísať žiadnu zmluvu s treťou krajinou, ktorá by porušovala záujmy druhej krajiny. Taktiež nedovolia, aby ich územia využívala akákoľvek krajina na poškodenie bezpečnosti a suverenity druhej krajiny, uviedla KCNA s odvolaním sa na dohodu.

Spolupráca aj v ďalších oblastiach

Dohoda by mohla predstavovať najsilnejšie spojenie medzi Moskvou a Pchjongjangom od konca studenej vojny, píše AP. Kim aj Putin ju označili za významné zlepšenie vzájomných vzťahov, ktoré sa týkajú bezpečnosti, obchodu, investícií, kultúrnych a humanitárnych väzieb.

Zahŕňa aj spoluprácu v oblasti jadrovej energie, výskumu vesmíru či energetickej bezpečnosti. Severokórejský líder dodal, že táto zmluva plne prispieva k udržiavaniu mieru a stability v regióne.

Putin pricestoval na dvojdňovú štátnu návštevu KĽDR v utorok (18. 6.). Rastúca spolupráca medzi Moskvou a Pchjongjangom spôsobuje znepokojenie v Južnej Kórei, v radoch západných krajín i na Ukrajine.

USA a ich spojenci tvrdia, že Severná Kórea poskytuje Rusku strelivo a rakety, ktoré sú následne použité na Ukrajine. Kyjev hlásil, že na bojisku našiel úlomky severokórejskej munície.

Znepokojenie Tokia a Soulu

Japonsko a Južná Kórea vo štvrtok vyjadrili vážne znepokojenie v súvislosti so zmluvou o strategickom partnerstve medzi Ruskom a Severnou Kóreou. V stredu ju v Pchjongjangu podpísali vodcovia oboch týchto krajín – Vladimir Putin a Kim Čong-un.

Ako pripomenula agentúra AFP, táto zmluva obsahuje aj prísľub, že obe krajiny si v prípade útoku navzájom pomôžu.

Fakt, že Putin nevylúčil vojensko-technickú spoluprácu so Severnou Kóreou, vyvoláva v Japonsku vážne znepokojenie, uviedol vo štvrtok hovorca japonskej vlády Jošimasa Hajaši.

Vo svojom vyhlásení Na brífingu v Tokiu Hajaši upozornil, že tento druh spolupráce „môže byť priamym porušením príslušných rezolúcií Bezpečnostnej rady OSN, pokiaľ ide o jej vplyv na bezpečnostné prostredie“ v susedstve Japonska a priľahlom regióne.

Na margo Putinovho vyhlásenia, že sankcie OSN voči severokórejskému režimu by sa mali „prehodnotiť“, Hajaši deklaroval, že ide o neprijateľnú výzvu.

Poukázal na to, že Rusko si napriek protestom medzinárodného spoločenstva zaobstaralo od Severnej Kórey zbrane a muníciu vrátane balistických rakiet a použilo ich na Ukrajine, čo je v jasnom rozpore s príslušnými rezolúciami Bezpečnostnej rady OSN.

Reakcia na činy, ktoré ohrozia bezpečnosť

Južná Kórea vyjadrila vo štvrtok poľutovanie v súvislosti s novou dohodou podpísanou medzi Ruskom a Severnou Kóreou, ktorá zaväzuje obe krajiny k spolupráci v oblasti vojenských technológií v rozpore s rezolúciami Bezpečnostnej rady OSN.

Hovorca juhokórejského ministerstva zahraničných vecí na brífingu v Soule avizoval, že Južná Kórea bude reagovať na akékoľvek činy, ktoré ohrozujú jej bezpečnosť „tým, že bude spolupracovať s medzinárodným spoločenstvom vrátane našich spojencov a spriatelených štátov“.

Hovorca dodal, že juhokórejská vláda plánuje zverejniť k obsahu zmluvy aj svoje oficiálne stanovisko, uviedla agentúra Jonhap.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet