Na hlavný obsah

Dohra protestov v Keni: Prezident odmietol spornú daňovú reformu

Nepokoje si vyžiadali 23 oberí.

Dohra protestov v Keni: Prezident odmietol spornú daňovú reformu
Na snímke pozostalí obetí protestov. Foto: TASR/AP

Kenský prezident William Ruto nepodpíše daňovú reformu, ktorá v krajine vyvolala násilné protesty. Podľa agentúr to v stredu (26. 6.) oznámil v televíznom vystúpení.

Protesty v krajine sa vyhrotili v utorok (25. 6.) po tom, ako parlament schválil sporný zákon o financiách a postúpil ho do tretieho čítania. Proti reforme demonštrovali tisícky ľudí.

Nepokoje si podľa kenských humanitárnych organizácií vyžiadali najmenej 23 obetí a ďalších 300 ľudí pri nich utrpelo zranenia.

„Bude stiahnutý,“ povedal dnes Ruto novinárom v Nairobi k spornému zákonu. Dodal, že krokom „rešpektuje hlasný odkaz prichádzajúci od Keňanov“.

Mnoho ľudí v Keni sa obávalo ďalšej finančnej záťaže a výrazného zvýšenia životných nákladov v dôsledku daňovej reformy, pomocou ktorej chcela vláda získať prostriedky na splácanie dlhu.

Dialóg s mládežou

Ruto bez podrobností sľúbil, že teraz začne dialóg s kenskou mládežou a bude pracovať na úsporných opatreniach i škrtoch v rozpočte prezidentskej kancelárie, aby vyrovnal prepad vo financiách krajiny.

Ruto tak podľa agentúry Reuters síce zažehnal bezprostrednú hrozbu ďalších nepokojov, no stále sa potýka s protichodnými požiadavkami občanov a veriteľov, ako je Medzinárodný menový fond (MMF), ktorý nalieha na vládu, aby znížila deficit a získala viac finančných prostriedkov.

Ruteho oznámenie však bude považované za veľké víťazstvo týždeň starého protestného hnutia, ktoré sa z internetových odsudkov vyšších daní rozrástlo v masové zhromaždenia požadujúce politickú reformu a v najvážnejšej kríze Rutovho dvojročného prezidentstva.

Chaos v utorok viedol kenskú vládu k nasadeniu armády, krokom sa bude vo štvrtok zaoberať najvyšší súd krajiny. Ruto akcie protestujúcich najprv označoval za „vlastizradné“. Išlo o najväčší útok na kenskú vládu za posledné desaťročia.

V utorok popoludní do budovy parlamentu v Nairobi vnikli tisíce nespokojných ľudí po tom, ako snemovňa sporný daňový zákon schválila a postúpila do tretieho čítania. Časť parlamentu protestujúci zapálili, policajti na mieste strieľali, použili slzný plyn a vodné delá.

Polícia oznámila, že v noci na utorok na predmestí Nairobi vypálila slepé náboje, aby demonštrantov rozohnala. Príspevky na sociálnych sieťach však tvrdia, že bezpečnostné zložky použili ostrú muníciu a niektorí ľudia zásah neprežili.

Biely dom dnes násilnosti v Keni odsúdil. „Naďalej vyzývame na zdržanlivosť, aby sa Keňania pri výkone svojho práva na pokojné verejné zhromažďovanie nedostali do nebezpečenstva,“ uviedol hovorca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť John Kirby.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet