Na hlavný obsah

Dopravu v Prešove monitoroval policajný dron: Za pár minút zaznamenal vyše desať priestupkov

Doprava sa v širšom centre mesta výrazne zahusťuje.

Dopravu v Prešove monitoroval policajný dron: Za pár minút zaznamenal vyše desať priestupkov
Kritická križovatka v Prešove. Foto: RTVS

Za posledných päť rokov pribudlo v Prešovskom kraji viac ako 53-tisíc vozidiel. Doprava sa tak výrazne zahusťuje. Najhoršia situácia je v širšom centre krajskej metropoly v Prešove.

Od polovice marca platia rozsiahle dopravné obmedzenia pre rekonštrukciu kľúčového mosta. V stredu (26. 6.) dopravu monitoroval aj policajný dron.

Toto je kľúčová križovatka v Prešove z pohľadu policajného dronu. Zábery pomáhajú pri analýzach dopravnej situácie.

„Je to mesto s obmedzenou priepustnosťou pozemných komunikácií v niektorých lokalitách.,“ povedal zástupca riaditeľa Krajského dopravného inšpektorátu Krajského riaditeľstva PZ Prešov Jozef Sliva.

„Sčítače z dát ukázali, že širším centrom mesta prechádza vyše 21-tisíc vozidiel, a to je obrovské číslo,“ vysvetlil dopravný analytik Tomáš Burger.

Dopravnej policajnej akcii v Prešove sa v Správach RTVS z regiónov venovala redaktorka Diana Murdziková:

Policajti denne usmerňujú dopravu

Na križovatkách vznikajú zápchy a dochádza ku kolíznym situáciám. Šesť až osem policajtov preto denne usmerňuje vodičov na kritických križovatkách v časoch, keď je Prešov najviac vyťažený dopravou.

V stredu ráno za pár minút len na tejto križovatke zaznamenali viac ako desať porušení pravidiel cestnej premávky – hlavne vjazdov do zákazu.

„Snažíme sa v prvom rade pôsobiť preventívne. V prípade, že vodiči skutočne flagrantným spôsobom porušujú jednotlivé ustanovenia zákona o cestnej premávke, musíme pristúpiť aj k sankčným opatreniam,“ dodal Sliva.

„Pravdepodobne to skúšajú a dôvodom môže byť aj to, že ten priestor nie je stále monitorovaný policajnými zložkami. Preto sa vodiči snažia situáciu risknúť,“ uviedol dopravný analytik.

Polícia vyzýva vodičov, aby zbytočne neriskovali a jazdili podľa pravidiel aj keď na nich nedozerá policajt.

„Aby zbytočne nespôsobovali kolízne situácie, ktoré následne spôsobujú vznik dopravných nehôd, respektíve škodových udalostí,“ skonštatoval Jozef Sliva. Dopravný analytik dodal. že jediný spôsob, ako sa situácia dá riešiť, je uprednostniť verejnú dopravu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny