Na hlavný obsah

Dôstojnosť, mier či silný štát, to boli vízie Petra Pellegriniho ako kandidáta. Ako vyzerala jeho cesta do paláca?

Svoju kampaň viedol z pozície predsedu parlamentu.

Dôstojnosť, mier či silný štát, to boli vízie Petra Pellegriniho ako kandidáta. Ako vyzerala jeho cesta do paláca?
Na snímke Peter Pellegrini. Foto: TASR/František Iván

O kandidatúre Petra Pellegriniho sa začalo hovoriť koncom minulého roka. Do boja o palác sa rozhodol ísť až po mesiacoch špekulácií. Bol stranícky kandidát – okrem Hlasu mu prisľúbil podporu aj Smer.

„Týmto vám oficiálne oznamujem, že som sa rozhodol kandidovať na post prezidenta Slovenskej republiky. Dôvod, pre ktorý odo mňa oficiálne vyjadrenie počujete až dnes, je zodpovednosť,“ vyhlásil Peter Pellegrini v 19. 1. 2024.

Víziou Petra Pellegriniho bol silný štát a sociálne spravodlivá spoločnosť, politická kultúra a dôstojnosť. Hlava štátu má podľa neho spájať krajinu, „ktorá dokáže pomôcť slabším, starým chorým alebo odkázaným, ale ľuďom v práci, rodinám s deťmi či neúplným rodinám. Mojou víziou je Slovensko, na ktorom dokážu mladí ľudia nájsť uplatnenie, perspektívu a nádej“. Takto opisoval v januári svoju víziu Pellegrini.

Pozrite si reportáž o ceste Petra Pellegriniho do prezidentského paláca, ktorú pripravila redaktorka Emília Lengyelová:

Prezident mieru a ľudí. Aj takto sa prezentoval Peter Pellegrini v predvolebnej kampani. Ako prezidentský kandidát sa ohradil proti tvrdeniam, že prezident má byť protiváhou vlády. Stretával sa s ľuďmi v regiónoch a stavil aj na sociálne siete.

Zo svojich bilbordov hlásal, že Slovensko už potrebuje pokoj. Kampaň viedol z pozície predsedu parlamentu a lídra strany Hlas. „Prezident nemá byť prezident koalície ani opozície, prezident má byť prezidentom ľudí,“ podotkol Pellegrini v Predvolebnej superdebate RTVS, ktorú sme vysielali 20. 3. 2024.

Volebné noci a víťazstvo

Prvá volebná noc bola napätá a výsledky tesné. Svoj postup do druhého kola označil Peter Pellegrini za obrovský úspech. „Výsledky volieb robia, myslím si, napínavý príbeh do druhého kola,“ zhodnotil po prvom kole prezidentských volieb Pellegrini.

Pred druhým kolom volieb sa Peter Pellegrini prezentoval ako kandidát pokoja. Odmietal, aby slovenských vojakov poslali bojovať na Ukrajinu. Vo voľbách ho podporil neúspešný maďarský kandidát Krisztián Forró, národne orientovaní poslanci aj koaliční partneri. V druhom kole získal dôveru viac ako milión 400-tisíc voličov a zvolili ho za prezidenta.

„Chcem poďakovať všetkým ľudom, ktorí prišli k volebným urnám a ktorí mi dali skoro milión štyristo tisíc hlasov. Chcem z tohto miesta poďakovať mojim koaličným partnerom, že sme vyslali jasný signál koalície, že aj v prípade môjho zvolenia koalícia, ktorú si ľudia vybrali, zostane stabilná,“ zneli Pellegriniho slová po jeho zvolení za prezidenta Slovenskej republiky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko