Na hlavný obsah

Doživotná renta pre R. Fica nemá nič spoločné so zvýšením bezpečnosti, vyhlásila M. Kolíková

Podľa Kaliňáka lex atentát prispeje k väčšej bezpečnosti v SR.

Doživotná renta pre R. Fica nemá nič spoločné so zvýšením bezpečnosti, vyhlásila M. Kolíková
Exministerka spravodlivosti Mária Kolíková (SaS) a šéf rezortu obrany Robert Kaliňák (Smer-SD) v diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy. Foto: RTVS

Zavedenie doživotnej renty pre premiéra je zneužívaním atentátu na Roberta Fica (Smer-SD). Vyhlásila poslankyňa a exministerka spravodlivosti Mária Kolíková (SaS) v diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy. Návrh z balíčka bezpečnostných opatrení pod názvom lex atentát vníma len ako formu kompenzácie pre Fica.

Celý lex atentát jej pripomína cestu k policajnému štátu. Považuje ho aj za neprimeraný zásah do základných práv a slobôd ľudí, obmedzuje verejné zhromaždenia. Doživotná renta podľa nej nemá nič spoločné so zvýšením bezpečnosti v spoločnosti.

„Je to robené spôsobom, že poďme niečo urobiť v krajine, aby tu bol pokoj a poriadok. Bez ohľadu na to, aby sa naozaj prísne sledovalo, že aký účel nám plnia jednotlivé politické práva,“ uviedla Kolíková.

Ocenila ministra obrany Roberta Kaliňáka (Smer-SD), ktorý bol tiež hosťom relácie, za to, že prišiel za opozíciou komunikovať o pripravovaných opatreniach. K stiahnutiu niektorých návrhov z balíčka lex atentát však podľa nej prispela najmä kritika od generálnej prokuratúry, verejného ochrancu práv a Združenia miest a obcí Slovenska.

Podľa šéfa rezortu obrany navrhované opatrenia prispejú k zvýšeniu miery bezpečnosti na Slovensku.

Avizoval, že na jeseň sa do Národnej rady SR vrátia dva návrhy, ktoré nateraz stiahli pre kritiku viacerých inštitúcií. Ide o lepšiu vymožiteľnosť pokút pri priestupkoch a lepšiu identifikáciu ľudí na sociálnych sieťach.

„Nie je možné, aby bol vo výhode ten, ktorý je anonymne na internete. Ale akonáhle ten istý priestupok urobíte ako živá osoba na ulici, tak policajt príde k vám, zoberie vám občiansky preukaz a identifikuje vás,“ priblížil Kaliňák.

Zopakoval, že z balíčka návrhov vypúšťajú pokuty pre samosprávy, ktoré by im mohli hroziť za nedodržanie stanovených pravidiel pri organizácii verejných zhromaždení. „Tento tlak by mohol v obciach vyvolať určitú vlnu alibizmu a mohli by preventívne zakazovať zhromaždenia len preto, lebo im hrozí pokuta 16-tisíc eur,“ dodal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko