Na hlavný obsah

Doživotná renta, štátne bývanie a ochranka pre ústavných činiteľov nebudú zadarmo. Čo by mal zmeniť Lex atentát?

Podľa opozície je Lex atentát šitý na mieru Ficovi.

Doživotná renta, štátne bývanie a ochranka pre ústavných činiteľov nebudú zadarmo. Čo by mal zmeniť Lex atentát?
Právo na doživotnú rentu vo výške platu poslanca mala doteraz len hlava štátu. Foto: RTVS

Aké budú náklady na vyplácanie doživotnej renty, štátneho bývania a ochranky pre troch najvyšších ústavných činiteľov vláda v schválenom materiáli nevyčíslila. Časť opozície hovorí, že to budú desaťtisíce eur mesačne len na doživotný plat pre premiéra. Z celkových nákladov na chod štátu sú to však zanedbateľné sumy.

Právo na doživotnú rentu vo výške platu poslanca má mať okrem hlavy štátu po novom aj druhý a tretí najvyšší ústavný činiteľ, teda predseda Národnej rady a premiér. V súčasnosti si zákonodarca mesačne zarobí zhruba 4-tisíc eur plus paušálne náhrady.

„Tak bezpečnostné ako aj praktické uplatnenie sa na trhu práce je prakticky minimálne bez toho, aby tam neboli tie následky funkcie,“ povedal minister obrany Robert Kaliňák (Smer-SD) na margo navrhovaného Lex atentát.

Téme výdavkov a zmyslu úprav z balíka Lex atentát sa v reportáži pre Správy RTVS venoval redaktor Vladimír Amrich:

Ústavný činiteľ však musí dokončiť dve funkčné obdobia. Opozícia Lex atentát kritizuje, že je šitý na mieru Robertovi Ficovi.

„Spolu s odvodmi sa patrí počítať, tak súčasným, ak by ho dnes bral, je 5700 eur. Ochranka, je tam napísané 17 500 eur s odvodmi, počítané tak, že na zabezpečenie nonstop k dispozícii, to znamená sedem dní v týždni, 24 hodín, potrebujete päť ľudí, aby sa striedalo. Limuzína je dokopy mesačne 3-tisíc eur. Dokopy, keď to rozrátate, tak si Fico ide sám sebe nadeliť mesačne ďalších 26 200 eur,“ vyhlásil poslanec Igor Matovič (Slovensko, Za ľudí, KÚ).

Nepredstaviteľný návrat na trh práce

„Skrátka, dlhoročný vrcholový predstaviteľ štátu prirodzene polarizuje spoločnosť. Je nepredstaviteľné, aby najvyššia štátna funkcia sa vracala na trh práce, hoc čo i len spojený s vlastnou odbornosťou, keby to bol lekár alebo právnik, je to proste už naozaj komplikované. A čím tá lehota je dlhšia, tým je to menej možné. To majú viaceré štáty v Európskej únii,“ zdôvodnil ďalej minister Kaliňák.

„Podľa mňa týmto vláda odvádza pozornosť od toho, čo potrebuje naozaj robiť. A to skutočne šetriť. Pretože tieto výdavky sú v tom makroekonomickom meradle skutočnosti zanedbateľné, bavíme sa o státistícoch alebo málo miliónoch eur. Zatiaľ čo vláda potrebuje len v tomto roku nájsť 1,5 miliardy,“ upozornil poslanec NR SR Štefan Kišš (PS).

Bývanie ústavných činiteľov

Ústavný činitelia by mali mať nárok na „primerane vybavenú nehnuteľnosť“. Reprezentatívne bývanie v hlavnom meste by mesačne stálo zhruba toľko, koľko za mesiac zarobia dvaja ľudia s priemerným platom.

„V prípade nadštandardných až luxusných bytov, troj- až štvorizbových sa môžeme baviť o cene nájmu na úrovni 2500 až 3500 eur mesačne. V prípade predajnej ceny sa takéto byty pohybujú od 500-tisíc zhruba do 900-tisíc až milióna,“ vyčíslil prezident Národnej asocociácie realitných kancelárií Slovenska Ján Pálenčár.

Robert Kaliňák sa v minulosti zaoberal myšlienkou vybudovať vládne mestečko. Spomínala sa aj oblasť Kutuzovovej ulice, kde je v súčasnosti sídlo ministerstva obrany.

Ani vytvorenie takéhoto sídla však bezpečnostnú situáciu úplne nevyrieši. Odborník poukazuje, že nepretržitá ochrana je veľkým zásahom do súkromia a chránené osoby často citlivo vnímajú takéto prísne obmedzenia.

„Asi niečo aj tí politici nerobia celkom tak, ako by mali robiť, a teraz rozmýšľajú nad tým, ako zabezpečiť svoju ochranu. Nemyslím si, že prehnaná alebo enormná ochrana akéhokoľvek ústavného činiteľa je tá najlepšia cesta,“ myslí si bývalý príslušník Útvaru osobitného určenia Ernest Nagy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko