Na hlavný obsah

Dunaj stále stúpa: Mesto Bratislava predpokladá, že sa rieka vyleje na spodnú časť Tyršovho nábrežia

V bratislavskom úseku Dunaja zastavili lodnú dopravu.

Dunaj stále stúpa: Mesto Bratislava predpokladá, že sa rieka vyleje na spodnú časť Tyršovho nábrežia
Zvýšená hladina rieky Dunaj na Nábreží Eurovea. Foto: TASR/Pavol Zachar

Intenzívny dážď a búrky zvyšujú hladiny riek. Aktuálne je prvý stupeň povodňovej aktivity vyhlásený v Bratislave a Devínskej Novej Vsi. Podľa vodohospodárov z nemeckého a rakúskeho úseku Dunaja zrejme dosiahne aj druhý stupeň a podobne je na tom aj rieka Morava.

Mesto Bratislava predpokladá, že sa rieka Dunaj vyleje na spodnú časť Tyršovho nábrežia. Stanica Bratislava-Dunaj by mala druhý stupeň aktivity dosiahnuť druhý stupeň povodňovej aktivity v stredu (5. 6.) o 4.00 h ráno a stanica Devínska Nová Ves-Morava o 6.00 h. Najvyšší bod by hladiny týchto riek mali dosiahnuť vo štvrtok (6.6.).

V teréne situáciu po celý deň sledovala redaktorka RTVS Barbora Žiačiková:

Viaceré oblasti v blízkosti tokov Dunaja a Moravy v rámci Bratislavy sú preventívne zabezpečené proti vstupu osôb. Uzatvorené je napríklad Tyršovo nábrežie, Slovanské nábrežie pod hradom Devín, ako aj cyklotrasa pod Mostom Slobody v Devínskej Novej Vsi. Na sociálnej sieti o tom informuje bratislavská mestská polícia.

Policajti vyzvali verejnosť, aby sa týmto lokalitám z dôvodu bezpečnosti vyhla. Situácia je podľa mestskej polície aktuálne stabilizovaná a pod kontrolou.

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vyhlásil pre okres Bratislava výstrahu druhého stupňa pred povodňami. „Vzhľadom na vývoj hydrologickej situácie v nemeckom a rakúskom povodí Dunaja očakávame na slovenskom úseku Dunaja a v dolnej časti Moravy výrazný vzostup vodných hladín,“ píše na svojom webe SHMÚ.

Očakáva prekročenie druhého stupňa povodňovej aktivity v stanici Bratislava-Dunaj a Devínska Nová Ves-Morava. Vývoj hydrologickej situácie priebežne aktualizuje.

Primátor hlavného mesta Bratislava Matúš Vallo v utorok (4. 6.) popoludní informoval, že v záplavovom území pod Devínskou cestou v Bratislave sa očakáva vybreženie koryta Karloveského ramena. Dodal, že mestská časť Devín je pri dosiahnutí prvého stupňa povodňovej aktivity pripravená vyhlásiť mimoriadnu situáciu s cieľom ľahšej koordinácie všetkých kľúčových zložiek.

Fotogaléria vyliateho Dunaja pri hrade Devín:

Následok intenzívnych dažďov

Stúpanie hladiny Dunaja je podľa SVP následkom intenzívnych zrážok na Slovensku, ale aj v posledných dňoch v Nemecku. Podobnú situáciu očakáva aj v najbližších hodinách.

„Slovensko zdieľa údaje s rakúskou stranou, a tak 48 hodín vopred vieme vývoj hladiny vody, čo nám dáva dostatok času na realizovanie protipovodňových opatrení,“ podotkol uviedol hovorca Slovenského vodohospodárskeho podniku (SVP) Marián Bocák.

SVP deklaruje, že situáciu monitoruje a v prípade potreby vie operatívne zasiahnuť. Podobná situácia bola aj počas vianočných sviatkov v minulom roku. Nejde o žiadny výnimočný stav, pripomenul hovorca SVP.

Takto vyzerala zvýšená hladina rieky Dunaj v utorok popoludní:

Výstrahy platia pre viaceré okresy

SHMÚ vydal hydrologické výstrahy druhého stupňa pre okres Bratislava a výstrahu prvé stupňa pre okres Dunajská Streda. Informuje o tom na svojom webe.

Mapa Slovenska s platnými hydrologickými výstrahami.
Mapa Slovenska s platnými hydrologickými výstrahami. Foto: www.shmu.sk

Očakávaný vzostup hladiny

Počas utorka očakávajú meteorológovia výrazný vzostup v hornej časti slovenského úseku Dunaja. Vzostup vodných hladín očakávajú taktiež v jeho dolnej časti i dolnej časti Moravy.

Kulmináciu v stanici Devín, v Bratislave a Devínskej Novej Vsi predpokladajú vo štvrtok (6. 6.) ráno s prekročením stupňa povodňovej aktivity. V strednom a dolnom úseku Dunaja budú kulminácie pravdepodobne vo štvrtok vo večerných a nočných hodinách.

Za posledných 24 hodín sa vyskytli zrážky v nemeckom povodí Dunaja, prevažne v povodí rieky Inn (prítok Dunaja), s úhrnmi do 30 milimetrov (mm), ojedinele do 100 mm.

V rakúskom povodí Dunaja sa vyskytli zrážky s úhrnmi od 20 do 40 mm, v dolnom Rakúsku do 70 mm. Spôsobilo to ďalší vzostup vodných hladín na Dunaji a jeho prítokoch.

V hornej časti slovenského úseku Dunaja a na dolnom úseku Moravy evidujú za posledných 24 hodín mierny vzostup, na dolnom úseku Dunaja je rovnako vzostup vodných hladín. V utorok a stredu (5. 6.) v bratislavskom úseku Dunaja zastavili lodnú dopravu.

Krízový štáb v Gabčíkove

Minister životného prostredia Tomáš Taraba (nom. SNS) zvolal pre stúpajúcu hladinu Dunaja krízový štáb a zároveň kontrolný deň na Vodnom diele Gabčíkovo.

Cieľom krízového štábu bude zabezpečiť kroky na zaistenie bezpečnosti obyvateľov pred zvýšeným rizikom povodní na Dunaji. Informoval o tom odbor komunikácie envirorezortu.

„Chcem ubezpečiť všetkých obyvateľov žijúcich v blízkosti Dunaja, že vyvinieme maximálne úsilie a zabezpečíme všetky potrebné kroky na to, aby sme minimalizovali akékoľvek možné dosahy stúpajúcej hladiny rieky na ich majetok či zdravie,“ povedal Taraba.

Doplnil, že aktuálne sa podarilo zapojiť do prevádzky všetkých osem turbín na výrobu elektrickej energie v Gabčíkove. Tým zvýšili prietok Dunaja, vďaka čomu rýchlejšie odteká voda z územia. Ďalšie tri turbíny na výrobu elektriny sú v prevádzke v Čunove.

Pozrite si fotogalériu pondelkovej (3. 6.) zvýšenej hladiny rieky Dunaj:

Týmto krokom sa podľa ministra podarilo využiť ekonomickú príležitosť. „Nad strednou Európou je aktuálne zamračené a nízka veternosť, vďaka čomu vyletela nahor cena elektrickej energie. Vďaka prevádzke Gabčíkova tak očakávame iba za najbližšie dva dni príjem pre štátny rozpočet na úrovni troch miliónov eur,“ podotkol Taraba.

Generálny riaditeľ Vodohospodárskej výstavby Peter Molda tvrdí, že aktuálne nastavený prietok Dunaja je na úrovni 4 200 kubických metrov vody za sekundu.

„Od včerajšieho večera je do procesu výroby elektriny zapojených všetkých osem turbín s výkonom 570 megawattov, napriek tomu, že jedna z týchto turbín bola dlhodobo mimo prevádzky,“ povedal Molda.

Vodohospodári sledujú hladinu Dunaja

Slovenský vodohospodársky podnik (SVP) pozorne sleduje hladinu Dunaja na viacerých vodočtoch v rámci zahraničia, ako sú vodočet v nemeckom Passau alebo rakúskom Kienstocku.

„Na týchto vodočtoch už v utorok očakávame kulmináciu hladiny Dunaja, teda dosiahnutie bodu, v ktorom bude hladina rieky najvyššia. Následne sa očakáva jej pokles,“ priblížil generálny riaditeľ SVP Jozef Moravčík.

Dodal, že na Slovensku je určujúcim vodočet v bratislavskom Devíne. Ten zatiaľ podľa Moravčíka nedosahuje úroveň ani prvého stupňa povodňovej aktivity, ktorá sa začína na hranici 650 centimetrov.

„Obyvateľov Podunajska tak môžeme ubezpečiť, že nedôjde k ich ohrozeniu v dôsledku povodňovej aktivity,“ poznamenal.

Povodeň vo Vranove nad Topľou

Výdatné zrážky narobili problémy aj vo Vranove nad Topľou a Vechci. Voda zaplavila príjazdové cesty. V Kamennej Porube sa vyliala z potoka. Silná prietrž mračien v dopoludňajších hodinách zasiahla mesto Vranov nad Topľou.

Voda zaplavila cesty, záhrady i pivnice viacerých rodinných domov. V meste zasadol krízový štáb. Zaplavené úseky ciest sa príslušníkom hasičského zboru podarilo v popoludňajších hodinách sprejazdniť.

Situáciu vo Vranove nad Topľou mapovala pre Správy RTVS redaktorka Lucia Benetínová:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko