Na hlavný obsah

V bratislavskom Devíne vyhlásili pre Dunaj mimoriadnu situáciu, hrozí vybreženie rieky a zaplavenie obydlí

Stále platia výstrahy prvého a druhého povodňového stupňa.

V bratislavskom Devíne vyhlásili pre Dunaj mimoriadnu situáciu, hrozí vybreženie rieky a zaplavenie obydlí
Rozvodnený Dunaj pod hradom Devín. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Povodňová vlna na Dunaji by mala na Slovensko doraziť počas stredy (5. 6.). Pozvoľna postupovala cez Rakúsko. Informoval o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na sociálnej sieti.

V bratislavskej mestskej časti Devín vyhlásili v stredu ráno mimoriadnu situáciu. Dôvodom je povodňová aktivita 1. stupňa a hrozba vybreženia rieky Dunaj a zaplavenia obývaného územia. Mimoriadna situácia sa týka lokalít Pri Sihoti a Stará Horáreň. Informovali z devínskeho miestneho úradu.

„Z dôvodu povodňovej aktivity prvého stupňa bola vyhlásená mimoriadna situácia na zastavanom území, ktoré je trvale obývané obyvateľmi. Vybrežením rieky Dunaj sú priamo ohrození na živote, zdraví a majetku,“ konštatuje samospráva.

Mimoriadna situácia by mala trvať do poklesu hladiny

Krízový štáb mestskej časti bude počas mimoriadnej situácie koordinovať aktivity s dotknutými organizáciami a subjektmi. O priebehu bude priebežne krízový štáb informovať aj obyvateľov. Mimoriadna situácia by mala trvať do poklesu hladiny rieky Dunaj a odstránenia následkov tejto udalosti.

Hladina Dunaja v Bratislave by mala ešte mierne stúpnuť, aktuálne dosahuje prvý stupeň povodňovej aktivity. Vo večerných hodinách by mal Dunaj kulminovať. Uviedol to hovorca Slovenského vodohospodárskeho podniku (SVP) Marián Bocák.

„V stanici Medveďov predpokladáme kulmináciu počas poludnia a v staniciach Komárno a Štúrovo počas noci zo stredy na štvrtok (6. 6.), respektíve štvrtok nadránom pri oscilácii okolo úrovne 1. SPA,“ uviedli meteorológovia. Situáciu však naďalej sledujú a aktualizujú.

Situáciu na mieste sleduje redaktorka RTVS Barbora Žiačiková:

Minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS) však pred stredajším rokovaním bezpečnostnej rady informoval, že situácia je stabilizovaná. Manažment opatrení podľa neho, navyše, prinesie ekonomický profit.

Taraba po rokovaní vlády aktualizoval informácie o kulminácii Dunaja v hlavnom meste, ku ktorému by malo prísť vo večerných hodinách.

Rovnako v súvislosti so zlepšeným počasím upozornil na to, že sa bude zvyšovať prietok okolitých riek tak, aby sa povodňová vlna dostala skôr z územia. „Preto sa na niektorých miestach môžeme dostávať do pásma druhého stupňa povodňovej aktivity, nehrozí však žiadna záplava,“ uistil.

„Kulmináciu v Bratislave očakávame okolo 11.00 h na úrovni 738 centimetrov, takže sme nedosiahli ani druhý stupeň povodňovej aktivity,“ informoval ešte skôr minister.

„Pravdepodobne túto povodňovú vlnu zvládneme pri prvom stupni povodňovej aktivity, aj keď parametre v úseku mesta by mohli dosahovať na chvíľu úroveň druhého stupňa povodňovej aktivity,“ skonštatoval Bocák zo SVP.

Môže prísť aj druhá vlna

Je však podľa neho možné, že do konca týždňa nastane druhá vlna. „V povodí Dunaja v Nemecku a Rakúsku sú predpovedané dažde s úhrnom od 20 – 60 milimetrov,“ objasnil.

Hovorca SVP poznamenal, že na Devíne sú naďalej osadené mobilné hradenia a práce sú vykonávané aj v Komárne, kde je podľa neho preventívne vyhlásený druhý stupeň povodňovej aktivity. Doplnil, že v Komárne sa očakáva v stredu poobede a večer dotekanie Dunaja.

Situáciu podľa jeho slov monitorujú a v prípade potreby vedia operatívne zasiahnuť, postaviť mobilné hradenia, a tak bezpečne previesť Dunaj cez zastavané územia.

Prinesie to výrazný finančný benefit

Minister Tomáš Taraba Upozornil, že opatrením, ktorým sa v priebehu utorka (4. 6.) zapojilo do činnosti všetkých osem turbín na výrobu elektrickej energie v Gabčíkove, sa zvýšil nielen pretok vody, a tým znížilo povodňové riziko, umožnilo to zároveň vyrobiť viac elektrickej energie.

„Prinesie to výrazný finančný benefit, rátame, že do pondelka bude ten extra zárobok na úrovni 12 miliónov eur,“ uviedol minister.

Pochválil v tejto súvislosti činnosť odborníkov z envirorezortu, Vodohospodárskej výstavby, Slovenského vodohospodárskeho podniku i Slovenského hydrometeorologického ústavu. Rovnako ocenil i opatrenia, ktoré urobili v Rakúsku na tamojšej časti Dunaja.

Výstrahy naďalej platia

SHMÚ upozornil na svojom webe, že pre Bratislavu stále platí druhý stupeň hydrologickej výstrahy pred povodňou z trvalého dažďa.

„Vzhľadom na vývoj hydrologickej situácie v nemeckom a rakúskom povodí Dunaja očakávame na slovenskom úseku Dunaja a v dolnej časti Moravy výrazný vzostup vodných hladín s prekročením druhého stupňa povodňovej aktivity v stanici Bratislava-Dunaj a Devínska Nová Ves-Morava,“ priblížili.

Hydrologická výstraha prvého stupňa pred povodňou z trvalého dažďa platí v okrese Dunajská Streda.

V dôsledku zvyšujúcej sa hladiny Dunaja zvolal minister Tomáš Taraba v utorok (4. 6.) krízový štáb s cieľom zabezpečiť kroky na zaistenie bezpečnosti obyvateľov Slovenska pred zvýšeným rizikom povodní. Stúpajúcu hladinu Dunaja spôsobili najmä silné zrážky na území Nemecka a Rakúska.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko