Na hlavný obsah

Egypťan už viac nechcel, aby jeho zákazníci surfovali na internete. Svoj taxík premenil na pojazdnú knižnicu

Jeho iniciatíva má veľký úspech.

Egypťan už viac nechcel, aby jeho zákazníci surfovali na internete. Svoj taxík premenil na pojazdnú knižnicu
Na snímke taxík s knižnicou. Foto: RTVS

Cesta taxíkom môže byť aj náučná. Tvrdí to egyptský taxikár, ktorý svoje auto zmenil na mobilnú knižnicu. Cestujúcich chce motivovať k tomu, aby začali viac čítať knihy. Verí, že jeho iniciatíva sa rozšíri.

Naoko obyčajný taxík, ponúka však širokú škálu príbehov, o ktorých si priamo v ňom môžete prečítať. „Zistil som, že ľudia prestali čítať. Začal som preto napĺňať taxík knihami, aby aspoň počas jazdy nesurfovali na internete v mobile, ale vzali do ruky niečo užitočnejšie,“ priblížil taxikár a iniciátor mobilnej knižnej služby Mohamed Azzam.

Jeho iniciatíva má medzi zákazníkmi úspech. Mohamed od nich samotné knihy dokonca dostáva. Počas pracovných prestávok ich potom ponúka na kapote svojho taxi.

Viac o nezvyčajnom taxikárovi priniesla v Správach RTVS redaktorka Klaudia Mikolášová:

„Toto však nie je komerčná iniciatíva. Jej cieľom je časť ľudí odbremeniť a časť obdarovať, či knižne obohatiť. Ponúkam aj hodnotné akademické knihy za výhodné ceny,“ doplnil Azzam.

Knižná zbierka rastie každým dňom. Mohamed sa preto rozhodol prenajať si menšie priestory, kde bude tiež ponúkať publikácie. „Doma mám veľa nepotrebných kníh a nikdy som nevedela, čo s nimi. Teraz dostanú druhú šancu na život,“ ozrejmila zákazníčka a obyvateľka Alexandrie Shaaban Afanová.

„Môj taxík začína praskať vo švíkoch. Zákazníci sú nadšení z kolobehu kníh a nosia mi ich čoraz viac. Ja som nadšený tiež, a preto som rád, že táto iniciatíva stále napreduje,“ teší sa Azzam.

„Vzhľadom na ruch a špecifické dopravné podmienky v Egypte musia byť taxikári obozretní. Mohamed aj ďalší jeho kolegovia zároveň priznali, že často musia debatu so zákazníkmi počas jazdy ignorovať. Vodiči taxíkov preto zvažujú pripojiť sa ku knižnej aktivite. Samotný Mohamed má víziu, že sa jeho iniciatíva rozšíri minimálne do celej krajiny.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet