Na hlavný obsah

EK by mala znovu viesť Ursula von der Leyenová, zhodli sa najsilnejšie strany

Informovala o tom agentúra DPA.

EK by mala znovu viesť Ursula von der Leyenová, zhodli sa najsilnejšie strany
Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová. Foto: TASR/AP

Európsku komisiu by mala znovu viesť jej doterajšia šéfka Ursula von der Leyenová. Zhodli sa na tom podľa agentúry DPA hlavy štátov a premiéri trojice veľkých európskych strán.

Na čele diplomacie dvadsaťsedmičky by na základe dohody predstaviteľov európskych ľudovcov, sociálnych demokratov a liberálov mala byť estónska premiérka Kaja Kallasová.

Návrh nominácií počíta tiež s tým, že predsedom Európskej rady sa najprv na dva a pol roka stane bývalý portugalský premiér António Costa. Keď sa vo funkcii osvedčí, mal by ju zastávať aj po ďalšie rovnako dlhé obdobie.

Dohodu, ktorá vychádza z výsledku nedávnych európskych volieb, by podľa agentúry DPA mal formálne posvätiť únijný samit vo štvrtok (27. 6.) a v piatok (28. 6.). Najsilnejšie z hlasovania vzišla ľudová frakcia EPP (189 kresiel), nasledovaná frakciou socialistov a demokratov S & D (136) a konzervatívnou frakciou ECR (83). Liberálna Obnova Európy (Renew Europe) skončila štvrtá (74).

Za európskych ľudovcov rokovania o obsadení kľúčových pozícií viedol poľský premiér Donald Tusk a jeho grécky náprotivok Kyriakos Mitsotakis, za sociálnych demokratov nemecký kancelár Olaf Scholz a španielsky premiér Pedro Sánchez. Liberálov potom zastupovali francúzsky prezident Emmanuel Macron a končiaci holandský šéf vlády Mark Rutte.

Na opätovné zvolenie do čela EK bude von der Leyenová potrebovať, aby sa za ňu vyslovil Európsky parlament. Podľa agentúry DPA bude šesťdesiatpäťročná politička u europoslancov musieť ešte viesť kampaň, pretože má pomerne dosť kritikov. Hlasovanie je tajné a v roku 2019 v ňom dostala len o deväť hlasov viac, ako potrebovala.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet