Na hlavný obsah

EURO 2024: Slováci senzačne zdolali Belgicko, VAR ich zachránil hneď dvakrát

Jediný gól Slovenska strelil útočník Ivan Schranz.

EURO 2024: Slováci senzačne zdolali Belgicko, VAR ich zachránil hneď dvakrát
Na snímke radosť slovenských futbalových reprezentantov po góle do siete Belgicka na ME 2024.

Slovenskí futbalisti vyhrali v ich úvodnom zápase majstrovstiev Európy nad Belgickom 1:0 a pripisujú si prvé tri body na šampionáte. O jediný gól zápasu sa postaral Ivan Schranz už v siedmej minúte. Počas prvého polčasu hrali Slováci s Belgičanmi vyrovnanú partiu, dokonca vyhrali na strely v pomere 4:2.

Favorit skupiny však do druhého polčasu aktívnejšie a dostal Slovákov pod vysoký tlak. Martina Dúbravku sa podarilo prekonať dvakrát. Oba góly, ktoré strelil Romelu Lukaku však neboli uznané. V 56. minúte systém VAR neuznal gól po ofsajde. Belgičania sa opäť iba krátko tešili z vyrovnania aj v 87. minúte. Gól Lukakua znova nebol uznaný po tom, ako jeho spoluhráč v útočnej akcii zahral loptu rukou.

Počas nadstaveného času belgickí hráči ešte viackrát ohrozili slovenskú bránku. Aj vďaka skvelému výkonu Martina Dúbravku sa im však vyrovnať nepodarilo.

Belgicko – Slovensko 0:1

Góly: 7. Schranz (Kucka)

Belgicko: Casteels – Castagne, Faes, Debast, Carrasco (84. Lukebakio) – Mangala (58. Bakayoko), Onana – Trossard (75. Tielemans), De Bruyne (C), Doku (84. Openda) – Lukaku

Slovensko: Dúbravka – Pekarík, Vavro, Škriniar (C), Hancko – Kucka, Lobotka, Duda (90+4. Obert) – Schranz (81. Ďuriš), Boženík (70. Strelec), Haraslín (70. Suslov)

Rozhodcovia: Halil Umut Meler, Emre Eyisoy, Kerem Ersoy

Prvý polčas

Belgičania vstúpili do duelu ako favoriti, čo sa prejavilo už počas prvých minút. Doku v tretej minúte zatiahol loptu pred našu bránu, kde prihrávkou našiel Lukakua, ktorý neprekonal dobre postaveného Dúbravku.

V siedmej minúte sa po chybe súpera v rozohrávke do šance dostal Juraj Kucka, jeho zakončenie dokázal vyraziť belgický brankár Casteels. Na dorážku Ivana Schranza už však nestačil a Slovensko otvorilo stav stretnutia na 0:1.

Boženík vyťažil v 19. minúte z aktivity Schranza rohový kop pre náš tím, výraznejšie ohrozenie belgickej brány to však neprinieslo. Martin Dúbravka sa minútu na to dopustil chyby v rozohrávke, loptu dokázal zachytiť hráč londýnskeho Arsenalu Trossard, ktorého strela sa však medzi tri žrde nezmestila.

Po viac ako polhodine hry viedli slovenskí futbalisti aj v strelách na bránu. Boženík v 31. minúte vypálil na belgického brankára z otočky, ten však dokázal pohotovo zakročiť. Krídelník Manchestru City Jérémy Doku využil v 35. minúte svoju rýchlosť, dostal sa do blízkosti slovenskej brány, no trafil iba brániaceho Dávida Hancka.

Päť minút pred koncom prvého polčasu Slováci zakombinovali na polovici súpera. Juraj Kucka centrom pred bránu našiel Lukáša Haraslína. Jeho krásnu strelu dokázal belgický brankár vyraziť a skóre zápasu sa nemenilo.

Pred koncom nastaveného času v prvom polčase si Slováci vybojovali dva rohové kopy, zvýšiť skóre zápasu sa im však neporadilo.

Druhý polčas

Slováci zaznamenali dobrý vstup do druhého polčasu. Svojou aktivitou si dokázali vybojovať vhadzovanie na polovici súpera. Vavro skúsil z väčšej vzdialenosti ohroziť Casteelsa, jeho pokus však tesne minul bránu.

Belgickým hráčom sa po desiatich minútach podarilo zvýšiť aktivitu. Vypracovali si viaceré šance. Po chybe v obrane v 56. minúte sa Romelu Lukaku v našom pokutovom území dostal k lopte a dorazil loptu za Dúbravku. Radosť súpera však prekazil verdikt systému VAR o ofsajde.

Belgičania v nasledujúcich minútach zvyšovali svoj tlak. Bakayoko mal na kopačke vyrovnanie. Dávid Hancko svojim obetavým zákrokom na bránkovej čiare vyrazil loptu mimo.

Tréner Slovákov Francesco Calzona pristúpil v 70. minúte k dvojitému striedaniu. Na trávnik prišiel Suslov a Strelec, ktorí sa hneď zapojili do hry a dokázali po dlhšej dobe dostať loptu na polovicu súpera.

Ďalšia 15-minútovka nepriniesla výrazné ohrozenia brány ani na jednej strane. V 87. minúte sa Belgičania znova tešili z vyrovnania, keď Lukaku dostal loptu do slovenskej brány. Do hry však opäť vstúpil systém VAR. Po hre rukou belgického hráča Opendu gól neplatil. Po uplynutí 90. minúty hlavný rozhodca nastavil ďalších sedem, počas ktorých Dúbravka svojimi zákrokmi viackrát udržal čisté konto.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport