Na hlavný obsah

EURO 2024: Holanďania potvrdili prevahu a zvíťazili nad Poľskom

Oba tímy majú najbližšie zápasy 21. júna.

EURO 2024: Holanďania potvrdili prevahu a zvíťazili nad Poľskom
Georginio Wijnaldum a Bartosz Slisz Foto: TASR/AP

Futbalisti Holandska zvíťazili nad Poľskom 2:1 v úvodnom zápase oboch tímov na ME v Nemecku. Rozhodujúci gól strelil v 83. minúte striedajúci Wout Weghorst.

Na štadióne v Hamburgu išli po štvrťhodine hry do vedenia Poliaci gólom Adama Buksu, na ktorý odpovedal v 29. minúte Cody Gakpo. Holanďania mali v celom zápase viac z hry a hoci Poliaci viackrát ofenzívne pohrozili, „oranjes“ napokon dokázali potvrdiť prevahu.

Poliaci nastúpia na ďalší zápas v piatok 21. júna od 18.00 v Berlíne proti Rakúsku, Holanďania budú hrať v rovnaký deň od 21.00 v Lipsku proti Francúzsku.

Po obojstranne opatrnejšom úvode zápasu sa Holanďania snažili režírovať dianie. V 10. minúte bol blízko ku gólu Reijnders, no pravačkou zvnútra šestnástky tesne minul ľavú žrď. Po štvrťhodine sa Poliaci dostali k rohovému kopu, na center Zielinského ideálne vyskočil nepokrytý Buksa a hlavou potrestal zaváhanie defenzívy súpera – 1:0.

Holanďania zareagovali zvýšenou aktivitou, Van Dijkove zakončenie po rohu vyrazil brankár Szeszny a Depayova strela bez prípravy minula jeho bránku. V 29. Gakpo potiahol loptu na polovici súpera, dostal sa k strele spred šestnástky, na ktorú síce Szczesny správne zareagoval, no smer lopty nešťastne zmenil Salamon – 1:1.

Aktívnejšie Holandsko

Holanďania mali v prvom dejstve viac hry, častejšie držali loptu a predviedli aj viac streleckých pokusov. Gól však krátko pred prestávoku nepridal ani Gakpo, ktorý sa v ofenzívnej akcii dostal k zakončeniu, no zblízka minul bránu.

V 59. minúte mohol Kiwior vrátiť Poliakom tesný náskok, keď ho Zalewski našiel pri vzdialenejšej žrdi, no brankára Verbruggena neprekonal. Aj v druhom polčase boli Holanďania aktívnejší a k víťazstvu im pomohli aj striedania.

V 83. minúte Ake poslal z ľavej strany loptu do šestnástky, poľskú defenzívu zneistil pohyb Wijnalduma a nedôrazne pokrytý Weghorst po dvoch minútach na trávniku prekonal Szczesného – 2:1. V 90. minúte boli Poliaci blízko k vyrovnaniu. Piotrowski sa v šestnástke presadil cez Reijndersa, prihrávkou našiel Modera, no jeho strelu bez prípravy Verbruggen dokázal vyraziť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport