Na hlavný obsah

EURO 2024: Nemci splnili základný cieľ. Maďari sú na pokraji vypadnutia, po zápase sa hnevali na rozhodcu

Nemci sa stali prvým tímom, ktorý si zabezpečil postup do osemfinále.

EURO 2024: Nemci splnili základný cieľ. Maďari sú na pokraji vypadnutia, po zápase sa hnevali na rozhodcu
Tréner maďarskej futbalovej reprezentácie Marco Rossi počas zápasu A-skupiny Nemecko - Maďarsko na ME 2024 vo futbale. Foto: TASR/AP

Futbalisti Nemecka splnili na domácich ME svoj základný cieľ v najkratšom možnom čase. V stredu (19. 6.) si ako prvý tím na šampionáte zabezpečili postup do osemfinále, keď sa po víťazstvách nad Škótskom (5:1) a Maďarskom (2:0) pevne usadili na čele A-skupiny.

Na potvrdenie prvenstva v skupine im bude stačiť aj remíza v záverečnom dueli v skupine proti Švajčiarsku, zatiaľ bezbodoví Maďari budú o teoretickú šancu bojovať proti Škótsku.

Nemci zdolali Maďarov v súťažnom dueli po 70 rokoch

Nemci zdolali Maďarsko v súťažnom dueli prvýkrát od finále MS 1954, v predchádzajúcich troch súbojoch s týmto súperom na ME a v Lige národov s ním mali bilanciu 0-2-1.

„Som šťastný, pretože to bol ťažký zápas s pre nás vždy nepríjemným súperom,“ vyhlásil Julian Nagelsmann. „Ukázali sme trpezlivosť a ďalším cieľom je pre nás víťazstvo v skupine. Chceme potešiť divákov a vyhrať každý zápas na šampionáte,“ dodal nemecký kouč s výhľadom na stretnutie proti Švajčiarsku, ktoré má po remíze so Škótskom na konte štyri body.

Pod triumf Nemecka sa v Stuttgarte gólovo podpísali Jamal Musiala a Ilkay Gündogan. Dvadsaťjedenročný Musiala vo svojom rodnom meste otvoril skóre v 22. minúte, keď maďarskí hráči zbytočne reklamovali faul na Williho Orbána a gólovú pozíciu mu pohotovo pripravil Gündogan. Musiala sa tak stal prvým hráčom na šampionáte s dvoma gólmi na svojom konte.

„Pre nás je to v súčasnosti asi najdôležitejší hráč a to už v takom mladom veku,“ pochválil stredopoliara mníchovského Bayernu kapitán Gündogan. „Mám ho veľmi rád. Je to komplexný hráč a tiež milý a veľmi skromný človek. Pre mňa je neuveriteľné hrať s ním, dokáže v každej situácii urobiť niečo neočakávané. Ak bude pokračovať v tom, čo robí, tak môže byť jeden z najlepších na svete.“

Gündogan mal napokon v zápase bilanciu 1+1, keď v druhom polčase nepokrytý zvýšil ľavačkou z jedenástich metrov na 2:0: „Mám pocit, že sa zlepšujeme. Zároveň však musíme zdokonaliť nejaké veci, čo sa dnes ukázalo najmä v prvom polčase. Ale o tom je takýto turnaj, vedieť sa vyrovnať aj s ťažkosťami. Problémy sme zažehnali, po prestávke sme hrali naozaj dobre a pridali sme druhý gól.“

Rossi: Rozhodca bol najhorší muž na ihrisku


Maďari sú po dvoch prehrách na pokraji vypadnutia zo šampionátu a ich tréner Marco Rossi sa po zápase s domácimi sťažoval na výkon rozhodcu. Holanďan Danny Makkelie bol podľa neho najhorší muž na ihrisku.

„Počas mojej kariéry hráča alebo trénera som sa nikdy nesťažoval a nehľadal výhovorky, ale to, čo dnes večer predviedol rozhodca, to bol dvojitý meter,“ uviedol niekdajší kormidelník DAC Dunajská Streda.

„Arbitri uznali gól po strčení do Orbána, no v druhom polčase v podobnej situácii na nemeckého hráča Andricha už rozhodca faul odpískal. Uvidíme, keď Nemci nastúpia napríklad proti Francúzsku, či toto bude faul alebo nie. Rozhodca bol dnes najhorší muž na ihrisku a Nemecko nepotrebovalo jeho pomoc, pretože má silnejší tím ako my a aj tak by vyhralo. Domáci sú pre mňa veľký favorit na titul, no takéto zvýhodnenie nepotrebujú,“ hneval sa Rossi.

Gündogan po zápase trval na tom, že si v súboji s Orbánom pred prvým gólom faulom nepomohol a z reakcie maďarských hráčov bol prekvapený: „Neviem, ako to vyzeralo v televízii, ale hral som v Premier League sedem rokov a ak by ste tam odpískali takýto faul, tak by sa všetci od smiechu váľali po zemi.“

Matematicky ešte nevypadli

Rossi vie, že jeho tím je po dvoch prehrách v náročnej situácii, ale boj o postup ešte pred zápasom so Škótskom nevzdal. „Sme už jednou nohou mimo ME, ale matematicky sme ešte nevypadli. V poslednom dueli urobíme všetko pre víťazstvo. Určite nechceme odísť zo šampionátu bez bodu. Myslím si, že si nezaslúžime mať po týchto dvoch stretnutiach nulu na konte,“ povedal maďarský kouč

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport