Na hlavný obsah

EURO 2024: O prvú remízu turnaja sa postarali tímy Slovinska a Dánska

Ich vzájomný súboj C-skupiny v Stuttgarte sa skončil nerozhodne 1:1.

EURO 2024: O prvú remízu turnaja sa postarali tímy Slovinska a Dánska
Dánsky hráč Christian Eriksen (vľavo) oslavuje po tom, ako strelil úvodný gól počas zápasu C-skupiny Slovinsko - Dánsko na ME 2024 vo futbale. Foto: TASR/AP

O prvú remízu na futbalových ME v Nemecku sa v nedeľu (16. 6.) postarali tímy Slovinska a Dánska. Ich vzájomný súboj C-skupiny v Stuttgarte sa skončil nerozhodne 1:1. Keď na gól Christiana Eriksena z prvého polčasu odpovedal v 77. minúte obranca Erik Janža.

V druhom kole skupiny sa vo štvrtok 20. júna stretnú Slovinci so Srbskom (15.00) a Dáni s Anglickom (18.00). Z každej skupiny postúpia do osemfinále prvé dvaja a štyria najlepší v šesťčlennej tabuľke tretích tímov.

Dáni diktovali tempo hry od úvodných minút. S loptou na nohe zatlačili súpera na jeho polovicu v snahe nájsť kľúč na prekonanie plastickej obrany, no Slovinci v hlbokom bloku odolávali a po štvrťhodine hry pohrozili výraznejšie ako prví . Šeško sa odhodlal k strele ďaleko za šestnástkou a jeho pokus preletel iba tesne vedľa pravej žrde Schmeichelovej bránky.

Severania odpovedali už o chvíľu neskôr a už s gólovou príchuťou, keď po rýchlom aute z pravej strany predĺžil Wind v šestnástke loptu pätičkou na Eriksena a dánsky špílmacher po spracovaní prsiami „upratal“ loptu k pravej žrdi – 0:1.

Sľubné príležitosti Slovincov

V 28. minúte mohli Dáni pridať druhý zásah, po prudkej strieľanej prihrávke Eriksena si Mlakar takmer zrazil loptu za chrbát svojho brankára a z následného roku hlavičkoval Vestergaard vedľa. V závere prvej časti mal ešte dvakrát príležitosť aktívny Eriksen, najprv mu strelu zblokoval obranca a potom osamotený z jedenástich metrov vystrelil vysoko nad.

Slovinci sa dostali na začiatku druhého polčasu dvakrát do sľubných príležitostí po dlhých autových vhazdovaniach, no Šporar loptu pred bránkou netrafil a Bijolovi chýbali centimetre k možnosti zakončiť.

Na druhej strane sa Dáni dostávali pred bránku najmä po štandardkách, ale ich náskok bol naďalej iba jednogólový. Slovinský brankár Oblak zneškodnil v 65. minúte strelu Höjlunda z bezprostrednej blízkosti po prihrávke Winda, vzápätí na druhej strane hlavičkoval Gnezda Čerin po centri Šporara vo veľkej šanci vedľa a jeho tím tak stále čakal na svoj prvý pokus do priestoru bránky súpera.

Ten neprišiel v 74. minúte ani od Šporara, ktorý po priamom kope z ľavej strany zakončil zblízka nepresne. Štvrťhodinu pred koncom sa spoza šestnástky oprel do lopty Šeško a delovkou trafil ľavú žrď dánskej bránky.

O chvíľku neskôr sa už Slovinci tešili z vyrovnania – po rohovom kope vystrelil halfvolejom spoza šestnástky Janža a s pomocou teču Hjulmanda skončila lopta v sieti – 1:1. Desať minút pred koncom ešte mohol viac radosti pre slovinskú ekipu priniesť zakončujúci Šporar, no body sa napokon delili.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport