Na hlavný obsah

Slovákov delila od senzácie iba minúta. Napokon podľahli Angličanom po predĺžení a s turnajom sa lúčia

Anglicko sa vo štvrťfinále stretne so Švajčiarskom.

Slovákov delila od senzácie iba minúta. Napokon podľahli Angličanom po predĺžení a s turnajom sa lúčia
Róbert Boženík po prehratom osemfinálovom zápase proti Anglicku. Foto: TASR/AP

Slovenskí futbalisti prehrali v osemfinále na ME v Nemecku proti úradujúcemu vicemajstrovi z Anglicka 1:2 po predĺžení. Slováci viedli od 25. minúty gólom Ivana Schranza. Vyrovnávajúci gól strelil Bellingham až v predposlednej minúte nadstavenia počas druhého polčasu. Zápas v prospech svojho tímu otočil hneď v prvej minúte predĺženia Harry Kane.

Anglicko sa vo štvrťfinále stretne so Švajčiarskom v sobotu 6. júla o 18:00 h.

Anglicko – Slovensko 2:1 po predĺžení

Góly: 25. Schranz (Strelec) – 90+5 Bellingham (Guehi), 91. Kane (Toney)

Anglicko: Pickford – Walker, Stones, Guéhi, Trippier (67. Palmer) – Mainoo (85. Eze), Rice – Saka, Bellingham (106. Gallagher), Foden (90+5. Toney) – Kane (C) (106. Konsa)

Slovensko: Dúbravka – Pekarík (110. Tupta), Vavro, Škriniar (C), Hancko – Kucka (82. Bero), Lobotka, Duda (82. Bénes) – Schranz (90+4. Gyömbér), Strelec (62. Boženík), Haraslín (62. Suslov)

Rozhodcovia: Umut Meler, Emre Eyisoy, Kerem Ersoy (všetci Turecko)

Prvý polčas

Slováci nastúpili do osemfinálového duelu v rovnakej zostave ako proti Rumunsku. Anglický tréner Southgate pristúpil k jednej zmene oproti stretnutiu so Slovinskom. V strede poľa nahradil Conora Gallaghera záložník Manchestru United Kobbie Mainoo.

Slovenskí futbalisti v 5. minúte zakombinovali v strede poľa. K lopte sa po centri dostal Dávid Hancko, vytvoril si priestor, no zakončil iba tesne vedľa pravej tyčky. Do dobrého postavenia sa dostali aj Angličania. Saka hľadal pred slovenskou bránkou Kanea, toho však pokryl Vavro.

Do sľubnej šance sa v 12. minúte dostal Haraslín. Po prihrávke od Dudu sa po ľavej strane sám rútil na anglického brankára Pickforda, v obrane dobre zahral Guéhi, ktorý pokus Haraslína zablokoval. Po úvodnej viac ako štvrťhodine zápasu udelil hlavný rozhodca už štyri žlté karty, tri pre anglických hráčov.

Angličania predviedli svoju útočnú kvalitu v slovenskom pokutovom území. Centrovanú loptu od Juda Bellinghama sa do brány pokúšal doraziť Harry Kane, Vavro ju zblokoval na rohový kop.

V 25. minúte sa pred pokutovým územím súpera dostal k lopte David Strelec, peknou prihrávkou našiel Ivana Schranza, ktorý sa v zakončení nepomýlil a strelil otvárací gól stretnutia.

Po štyridsiatich minútach hry dominoval anglický tím v držaní lopty v pomere 70:30 percent. K úvodnému dejstvu pridal rozhodca ešte tri nadstavené minúty. Angličania zovreli Slovákov na ich polovici ihriska. Po faule Hancka sa k zahrávaniu štandardnej situácie dostal Phil Foden. Jeho center dokázala vyraziť Dúbravka. Angličania hrozili aj naďalej a dostali Slovákov pod tlak. V krátkom slede sa dostali k dvom rohovým kopom, využiť ich však nedokázali.

Druhý polčas

Obidve mužstvá začali druhé dejstvo bez zmien v zostavách. Po piatich minútach sa dostali do čistej šance. Saka našiel krásnou prihrávkou Fodena, ktorý dopravil loptu do brány. Radosť Angličanov z vyrovnávajúceho gólu však prekazil systém VAR rozhodnutím o ofsajde.

Po chybe v anglickej rozohrávke sa k strele z polovice ihriska dostal David Strelec. Pickford bol ďaleko z brány a mal šťastie, že pokus mieril iba tesne mimo vedľa pravej žrde.

Angličania robili Slovákom v obrane stále väčšie problémy. Mainoo si svojou aktivitou vypýtal faul a z tesnej blízkosti pokutového pásma štandardnú situáciu zahrával Foden. Loptu poslal iba do defenzívneho múru.

Slováci sa dostávajú počas druhého polčasu pod väčší tlak. Anglicko vedie v držaní lopty v pomere 78:22 percent, strelu do priestoru slovenskej brány však ešte neposlalo.

Foden si v 78. minúte vypýtal faul a rozohrával následnú štandardnú situáciu. V pokutovom území Slovenska našiel hlavu Harryho Kanea, ten však loptu do brány doraziť nedokázal.

Anglicku sa znova podarilo zatlačiť Slovákov v obrannom pásme. Do výbornej príležitosti sa dostal Declan Rice, ktorý strelou trafil iba žrď Dúbravkovej brány. Následne zakončil Kane, ten však prestrelil.

K deväťdesiatim minútam sa v druhom polčase nadstavovalo ešte šesť minút. Slováci svojou poctivou obrannou nepúšťali Anglicko do vyložených šancí. Až necelé dve minúty pred koncom nadstaveného času sa po rohovom kope dostal do šance Jude Bellingham, ktorý nožničkami prekonal Dúbravku a vyrovnal skóre stretnutia na 1:1.

Predĺženie

V prvej minúte predĺženia sa v obrannom pásme dopustil faulu Gyombér, k lopte sa po centri dostal Harry Kane a hlavičkou otáča skóre zápasu v prospech Anglicka na 2:1.

V 105. minúte malo Slovensko na dosah vyrovnanie. Prudká lopta od Béneša našla v pokutovom území Petra Pekaríka, ktorý strieľal pár centimetrov vedľa brány.

Angličania sa v druhom 15-minútovom predĺžení stiahli do obrany. Slováci sa snažili útočiť do plných. Tupta si v 111. minúte vypýtal faul a zahrával štandardnú situáciu, bránku súpera však netrafil.

Aj napriek snahe slovenských hráčov a viacerých šanciach sa im nepodarilo vypracovať si vyloženejšiu príležitosť a prehrávajú duel s Anglickom po predĺžení 1:2.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport