Na hlavný obsah

EURO 2024: Slovensko je v osemfinále. S Rumunskom uhralo potrebnú remízu

Rumunsko vyhralo vyrovnanú skupinu E.

EURO 2024: Slovensko je v osemfinále. S Rumunskom uhralo potrebnú remízu
Na snímke slovenskí futbalisti sa radujú po zápase základnej E-skupiny Slovensko - Rumunsko na ME 2024 vo futbale v nemeckom meste Frankfurt. Foto: TASR/Martin Baumann

Slovenskí futbalisti remízovali v poslednom zápase skupiny E s Rumunskom 1:1. Obidva góly padli v prvom polčase. Skóre stretnutia otvoril Ondrej Duda. V 37. minúte dokázal po penaltovom kope vyrovnať Rumun Marin.

Súčasne so zápasom Slovákov sa hral duel Ukrajiny proti Belgicku, ktorý skončil bezgólovou remízou 0:0. Po týchto výsledkoch skupinu E vyhralo Rumunsko. Na druhom mieste skončilo Belgicko a z tretieho miesta postúpilo do osemfinále Slovensko. Ukrajina sa po základnej skupine lúči s turnajom.

Slovensko bude vo svojej púti na európskom šampionáte pokračovať v nedeľu o 18.00 h v Gelsenkirchene súbojom o postup do štvrťfinále s Anglickom.

Slovensko – Rumunsko 1:1 (1:1)

Góly: 24. Duda (Kucka) – 37. Marin (pen.)

Slovensko: Dúbravka – Pekarík (90.+2 Gyömbér), Vavro, Škriniar, Hancko – Kucka, Lobotka, Duda (90.+2 Bero) – Schranz (77. Ďuriš), Strelec (70. Boženík), Haraslín (70. Suslov)

Rumunsko: Nita – Ratiu, Dragusin, Burca, Bancu – R. Marin (86. Rus), M. Marin, Stanciu – Hagi (66. Man), Dragus (66. Puscas), Coman (58. Sorescu)

Rozhodcovia: Daniel Siebert, Jan Seidel, Rafael Foltyn (všetci Nemecko)

Prvý polčas

Slováci nastúpili do zápasu s jednou zmenou v zostave, David Strelec nahradil v útoku Róberta Boženíka. Slovenskí reprezentanti sa hneď v úvode zápasu dostali do útočného pásma, väčšie ohrozenie súperovej bránky to však neprinieslo. V 7. minúte sa faulu v strede ihriska dopustil David Strelec, Rumunsko zahrávalo štandardnú situáciu, center sa dostal k Dúbravkovi, ktorý bez problémov zakročil.

Počas pár minút si Slováci dokázali vybojovať dva rohové kopy, po centroch Haraslína dokázali zakončiť iba mimo tri žrde. V 11. minúte sa do nebezpečnej situácie dostali Rumuni. Ratiu poslal na vzdialenú žrď peknú strelu, Dúbravka vytiahol kvalitný zákrok.

Duda si na polovici súpera vypýtal faul. Štandardnú situáciu zahrával Haraslín, trojica slovenských hráčov nedokázala dostať loptu do brány. V 24. minúte poslal krásny center do pokutového územia, kde si loptu našiel Ondrej Duda a poslal Slovákov do vedenia 1:0.

Dávid Hancko sa v 34. minúte tesne na úrovni pokutového územia dopustil faulu, po ktorom išiel k zemi rumunský hráč. Situáciu preskúmal systém VAR a rozhodca rozhodol o penalte pre Rumunov, ktorú premenil Marin a vyrovnal stav stretnutia na 1:1.

Rozhodca pridal v prvom polčase tri nadstavené minúty, v ktorých Slováci zahrávali štandardnú situáciu, ktorú Haraslín necentroval podľa predstáv. Rumuni vyhrali prvý polčas na strely na bránu v pomere 4:2.

Druhý polčas

Úvodných päť minút druhého polčasu neprinieslo vážnejšie ohrozenie brány ani jednej strane. V 52. minúte sa do tesnej blízkosti rumunskej bránky dostal Haraslín, podarilo sa mu zakončiť, no trafil iba dobre postaveného brankára Nitu.

Rumunskí hráči si po hodine hry vypracovali viacero nebezpečných šancí pred slovenskou bránou. Dúbravka svojimi zákrokmi udržal nerozhodné skóre zápasu.

Do sľubnej šance sa v 64. minúte dostal Strelec. Po spracovaní lopty od Pekaríka prudko vystrelil a rumunský brankár si pripísal dôležitý zákrok.

Francesco Calzona pristúpil 20 minút pred koncom k dvojitému striedaniu. Z ihriska odišiel Lukáš Haraslín a David Strelec. Nahradili ich Tomáš Suslov s Róbertom Boženíkom.

Suslov si svojou aktivitou vypracoval vhadzovanie v útočnom pásme, lopta sa neskôr dostala k Vavrovi, ktorý strieľal z veľkej vzdialenosti iba nad súperovu bránku.

Druhý polčas bol poznačený množstvom strát lôpt a súbojov v strede poľa. Po odohraní základného hracieho času pridal rozhodca znova tri nadstavené minúty, počas ktorých sa už nič zásadné neudialo a zápas skončil nerozhodne 1:1.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport