Na hlavný obsah

EURO 2024: Slovenskí futbalisti nezvládli druhý polčas. Ukrajina bola aktívnejšia a získava plný počet bodov

Slováci majú postup zo skupiny stále vo svojich rukách.

EURO 2024: Slovenskí futbalisti nezvládli druhý polčas. Ukrajina bola aktívnejšia a získava plný počet bodov
Na snímke Milan Škriniar, Martin Dúbravka a strelec rozhodujúceho gólu Roman Jaremčuk. Foto: TASR/Martin Baumann

Slovenskí futbalisti prehrali vo svojom druhom zápase na ME vo futbale 2024 s Ukrajinou 1:2. Po prvom polčase slovenskí sokolí vyhrávali 1:0 gólom Ivana Schranza zo 17. minúty. Vyrovnal sa Nemcovi Jamalovi Musialovi v tabuľke najlepších strelcov šampionátu.

Obraz hry sa v druhom polčase otočil, ukrajinskí hráči boli aktívnejší, čo sa odzrkadlilo aj na skóre. Stav stretnutia vyrovnal v 54. minúte ukrajinský stredopoliar Mykola Šaparenko. Skóre zápasu sa im v ich prospech podarilo otočiť po presnej strele Jaremčuka v 80. minúte. Útočná snaha slovenských futbalistov pred koncom zápasu vyrovnanie nepriniesla.

Ukrajina si zo zápasu odnáša tri body a zamotáva tabuľku skupiny E. Rumunsko, Ukrajina a Slovensko majú zhodný počet bodov. Hráčom zápasu sa stal Mykola Šaparenko.

Slovenskí futbalisti majú postup do osemfinále stále vo svojich rukách. V stredu (26. 6.) ich čaká posledný súboj v skupine proti Rumunsku.

Slovensko – Ukrajina 1:2 (1:0)

Góly: 17. Schranz (Haraslín) – 54. Šaparenko (Zinčenko), 80. Jaremčuk (Šaparenko)

Slovensko: Dúbravka – Pekarík, Vavro, Škriniar (C), Hancko (67. Obert) – Kucka, Lobotka, Duda (60. Bénes) – Schranz (86. Sauer), Boženík (60. Strelec), Haraslín (67. Suslov)

Ukrajina: Trubin – Tymčyk, Zabarnyj, Matvijenko, Zinčenko – Šaparenko (90+2. Talověrov), Bražko (85. Sydorčuk), Sudakov – Jarmolenko (C) (67. Zubkov), Dovbyk (67. Jaremčuk), Mudryk (85. Malinovskyj)

Rozhodcovia: Michael Oliver – Stuart Burt, Dan Cook

Prvý polčas

Kým Slováci vybehli v porovnaní so zápasom s Belgickom na trávnik v nezmenenej zostave, v ukrajinskej základnej jedenástke je hneď štvorica nových hráčov, vrátane brankára Trubina.

Prvá päťminútovka zápasu nepriniesla ohrozenie brány ani na jednej strane. V ôsmej minúte skúsil šťastie Lukáš Haraslín nákopom na ukrajinskú bránu, loptu si našiel pripravený Trubin.

Do dobrej pozície sa o chvíľu dostal znova Haraslín, ktorý v šestnástke obišiel dvoch ukrajinských obrancov, no skórovať sa mu nepodarilo. Slovenská akcia pokračovala ďalej, po nevydarenom odkope Ukrajiny sa k lopte dostal Ivan Schranz, Trubin znova stál na dobrom mieste.

Slováci pokračovali v útočnom prejave. Svojou aktivitou si vybojovali priamy kop, Hanckovi sa loptu medzi tri žrde dostať nepodarilo, ukrajinský brankár si pripísal ďalší úspešný zákrok. V sedemnástej minúte Haraslín krásnou prihrávkou našiel v pokutovom území Ivana Schranza, ktorý otvoril skóre zápasu. Slovensko viedlo 1:0.

V 28. minúte sa Ukrajina po dlhšej dobe dostala na slovenskú polovicu ihriska. Bránku Dúbravku sa pokúsil ohroziť Dovbyk, jeho pokus zblokoval Peter Pekarík. Výraznejšie ohrozenie slovenskej brány nepriniesol ani center Mudryka z rohového kopu.

Po polhodine hry Ukrajinci dostali Slovákov pod tlak. Tymchyk vystrelil, lopta mierila presne do ľavého spodného rohu brány. Martin Dúbravka si pripísal výborný zákon a loptu vyrazil iba na tyč.

S pribúdajúcimi minútami sa aktivita Ukrajiny zvyšovala. V 42. minúte si vybojovali nebezpečnú štandardnú situáciu. Zinčenko vyskúšal pozornosť Dúbravku, ktorý pohotovým zákrokom udržal čisté konto. Slováci vyhrali prvý polčas aj strelami na bránu v pomere 5:2.

Druhý polčas

Obraz hry sa v druhom polčase otočil. Ukrajinci boli aktívnejší a vytvorili si viacero dobrých príležitostí. Slovenskí futbalisti nezaznamenali ani jednu strelu na bránu.

V 51. minúte zatiahol loptu pred slovenskú bránku Mudryk, závažnejšie ohrozenie to však neprinieslo. Niekoľko minút na to sa Slováci prepadli v útočnom pásme, čo využili Ukrajinci. Zinčenko pripravil krásnu prihrávku Šaparenkovi, ktorý sa zo stredu šestnástky nepomýlil, prekonal Dúbravku a vyrovnal stav stretnutia na 1:1.

Tréner Slovákov Francesco Calzona vzápätí pristúpil k dvojitému striedaniu. Z ihriska odišli Ondrej Duda a Róbert Boženík. Nahradili ich László Bénes s Dávidom Strelcom.

Po 20 minútach druhého polčasu boli Ukrajinci aktívnejším tímom. Svalové zranenie Dávida Hancka, ktoré si privodil pri spracovaní lopty, prinútilo Calzonu k ďalšiemu striedaniu. Obrancu Feyenoord Rotterdam vystriedal Adam Obert.

Po chybe Denisa Vavra na polovici súpera v 75. minúte sa do protiútoku dostala dvojica Ukrajincov. Jaremčuk síce zahnal do strany Mudryka, no napriek tomu dokázal vystreliť, strela skončila iba na ľavej tyči.

V 80. minúte sa po peknej prihrávke Šaparenka dostal do šance Jaremčuk, v pokutovom území si spracoval loptu a otočil skóre v prospech Ukrajiny na 1:2.

Napriek útočnej snahe slovenských sokolov počas piatich minút nadstaveného času sa im vyrovnať nepodarilo. Ukrajinci si zo zápasu odnášajú tri body.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport