Na hlavný obsah

Európska únia otvorila prístupové rokovania s Ukrajinou aj s Moldavskom

Udialo sa tak na medzivládnej konferencii v Luxemburgu.

Európska únia otvorila prístupové rokovania s Ukrajinou aj s Moldavskom
Zľava ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a moldavský premiér Dorin Recean. Foto: TASR/AP, koláž RTVS

Európska únia v utorok (25. 6.) oficiálne otvorila prístupové rokovania s Ukrajinou a Moldavskom. Udialo sa tak na medzivládnej konferencii v Luxemburgu. Informovali o tom svetové agentúry.

Ukrajine udelili štatút kandidátskej krajiny na členstvo v EÚ ešte v júni 2022 – približne tri mesiace po začiatku ruskej invázie. Vlani v novembri Európska komisia odporučila otvoriť prístupové rokovania s Ukrajinou aj Moldavskom. O mesiac neskôr to odobrila Európska rada.

Ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ v utorok (25. 6.) privítal otvorenie rokovaní o členstve ako historický deň, ktorým sa začína „nová kapitola“ vo vzťahoch medzi Ukrajinou a EÚ. Delegáciu Kyjeva v Luxemburgu osobne zastupovala podpredsedníčka vlády pre európsku a euroatlantickú integráciu Oľha Stefanyšinová.

Prvá medzivládna konferencia Ukrajiny s EÚ predstavuje oficiálne otvorenie rokovaní, samotné rozhovory sa však pravdepodobne začnú až o niekoľko mesiacov, píše agentúra AP.

Predseda Európskej rady Charles Michel uznal, že hoci ide o „kľúčový míľnik“, zároveň je to začiatok dlhého procesu, ktorý si bude vyžadovať „vytrvalé úsilie, odhodlanie a ďalšie dôležité reformy“.

Kandidátska krajina musí svoje zákony a štandardy zosúladiť s tými, ktoré platia v EÚ. Ide o súbor 35 právnych predpisov, tzv. kapitol, v oblastiach od voľného pohybu tovaru cez rybolov, dane, energetiku a životné prostredie až po bezpečnosť.

Na otvorenie alebo uzavretie kapitol je potrebný jednomyseľný súhlas všetkých 27 členských krajín EÚ. V procese tak majú možnosť vyjadriť svoje pripomienky vrátane požiadavky o prijatie ďalších opatrení alebo aj odloženia prístupového konania.

Prístupové rokovania aj s Moldavskom

Moldavský premiér Dorin Recean to, podobne ako jeho ukrajinský kolega Denys Šmyhaľ, označil za historický deň pre Moldavsko „v historicky významných časoch pre Európu“.

Obe krajiny požiadali o členstvo v EÚ niekoľko týždňov po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu. Vlani v novembri Európska komisia odporučila otvoriť prístupové rokovania s Ukrajinou aj Moldavskom. A o mesiac neskôr to odobrila Európska rada.

„Brutálna vojna Ruska na Ukrajine nás veľmi zasiahla a navzájom si pomáhame v bezpečnostných otázkach. Ale aj pri vstupe do EÚ – a budeme v tom pokračovať,“ povedal Recean novinárom len niekoľko hodín po otvorení rokovaní o členstve s Ukrajinou.

Prístupovým rokovaniam s Ukrajinou a Moldavskom sa v reportáži v relácii Správy RTVS venoval redaktor Martin Hílek:

Moldavsko od februára 2022 postihlo viacero kríz. Tie svojho času vyvolávali obavy, že by sa aj táto krajina mohla stať terčom Ruska. Týkalo sa to okrem iného aj zablúdených rakiet, ktoré dopadli na územie Moldavska, ale aj energetickej krízy, ktorá krajinu postila po prerušení dodávok plynu zo strany Moskvy.

Prvá medzivládna konferencia Moldavska s EÚ predstavuje oficiálne otvorenie rokovaní, ktorými sa odštartuje proces preverovania toho, do akej miery sú zákony v týchto krajinách v súlade s normami EÚ.

Po ukončení tohto procesu začne EÚ stanovovať podmienky pre rokovania o 35 právnych predpisoch, tzv. kapitolách, v oblastiach od voľného pohybu tovaru cez rybolov, dane, energetiku a životné prostredie až po bezpečnosť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet