Na hlavný obsah

Európsky futbalový šampionát má viacero favoritov. Slovensko sa na ňom predstaví tretíkrát za sebou

Rekordérom v počte účastí na ME je Nemecko.

Európsky futbalový šampionát má viacero favoritov. Slovensko sa na ňom predstaví tretíkrát za sebou
Na snímke Olympijský štadión je vyzdobený na majstrovstvá Európy vo futbale. Foto: TASR/DPA

Stretnutím domáceho Nemecka so Škótskom v základnej A-skupine odštartuje v piatok 14. júna o 21.00 h v Allianz Arene v Mníchove európsky šampionát vo futbale s poradovým číslom 17. Festival najpopulárnejšej hry na svete vyvrcholí presne o mesiac finálovým zápasom, uskutoční sa v nedeľu 14. júla o 21.00 h na Olympijskom štadióne v Berlíne.

Účastníkom tohtoročnej edície bude tretíkrát za sebou slovenská reprezentácia, ktorej súpermi v E-skupine budú postupne Belgicko (17. júna o 18.00 h vo Frankfurte), Ukrajina (21. júna o 15.00 h v Düsseldorfe) a Rumunsko (26. júna o 18.00 h vo Frankfurte). Mužstvo Francesca Calzonu si účasť na kontinentálnom šampionáte vybojovalo vďaka 2. miestu v J-skupine kvalifikácie. Dosiahlo v nej bilanciu 7 víťazstiev, 1 remíza a 2 prehry. Bez straty bodu ju vyhrali Portugalci.

Cez play off Ligy národov skúšali šťastie tretie Luxembursko, štvrtý Island i piata Bosna a Hercegovina, no do Nemecka sa neprebojovali. Pred ôsmimi rokmi sa Slováci na šampionáte vo Francúzsku dostali do osemfinále, v ktorom stroskotali na Nemecku.

Na ME 2020 zdolali v prvom zápase Poľsko 2:1, no prehra 0:1 so Švédskom a debakel 0:5 so Španielskom im vystavili stopku v skupinovej fáze. Na šampionátových súpiskách tímov figuruje päť hráčov z najvyššej slovenskej súťaže – Sebastian Kóša, Juraj Kucka a David Strelec (Slovensko), Guram Kašia (Gruzínsko) a Adrian Zeljkovič (Slovinsko).

Rekordérom v počte účastí je Nemecko

Tretíkrát v histórii sa na šampionáte predstaví 24 tímov, predtým ich bolo o osem menej. Premiéru na kontinentálnom fóre zažijú Gruzínci, ktorí postúpili na šampionát z play off. Slovinci sa na ME predstavia celkovo druhýkrát, premiéru mali ešte v roku 2000.

Rekordérom v počte účastí na ME je Nemecko. To absolvuje už štrnásty turnaj a so Španielskom je s tromi titulmi najúspešnejšia krajina v histórii. Skupín na ME 2024 je spolu šesť (A-F). Do osemfinále sa prebojujú prví dvaja z každej a štyri najlepšie tímy z tretích miest. Od osemfinále sa hrá vyraďovacím systémom na jeden zápas.

Spolu 51 zápasov majstrovstiev sveta bude hostiť celkovo desať štadiónov v desiatich mestách (Berlín, Kolín nad Rýnom, Mníchov, Dortmund, Gelsenkirchen, Düsseldorf, Stuttgart, Frankfurt, Lipsko a Hamburg). Medzi topfavoritov budú patriť finalisti uplynulej edície Angličania, ale tradične aj Francúzi, Španieli a obhajcovia titulu Taliani. Tlak bude na domácich Nemcoch, ktorí na MS 2018 a 2022 nepostúpili zo skupiny a na ME 2020 bolo ich konečnou stanicou osemfinále.

Slovenská reprezentácia nájde prechodný domov v hoteli Hyatt Regency v 220-tisícovom meste Mainzi. Dvakrát si „odskočí“ na zápasy s Belgickom a Rumunskom do 40 km vzdialeného Frankfurtu. Duel s Ukrajinou odohrá v Düsseldorfe, ktorý leží od Mainzu približne 220 km.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport