Na hlavný obsah

Eurovoľby v Poľsku tesne vyhrala strana premiéra D. Tuska, je to prvýkrát od roku 2014

Tuskovi sa podarilo prelomiť sériu volebných víťazstiev PiS.

Eurovoľby v Poľsku tesne vyhrala strana premiéra D. Tuska, je to prvýkrát od roku 2014
Na snímke poľský premiér Donald Tusk, ktorý vedie centristickú proeurópsku stranu, hlasuje vo voľbách do Európskeho parlamentu vo Varšave v Poľsku v nedeľu 9. júna 2024. Foto: TASR/AP

Vo voľbách do Európskeho parlamentu tesne zvíťazila proeurópska Občianska koalícia premiéra Donalda Tuska, druhé skončilo národnokonzervatívne Právo a spravodlivosť (PiS).

Vyplýva to z údajov zverejnených dnes poľskou volebnou komisiou. Portál Onet.pl píše, že Tuskovi sa podarilo prelomiť sériu volebných víťazstiev PiS, ktorá trvala od roku 2014.

Po sčítaní hlasov zo všetkých volebných obvodov podporilo Občiansku koalíciu 37,1 percenta voličov, Právo a spravodlivosť 36,2 percenta.

Na tretej pozícii skončila krajne pravicová Konfederácia s 12,1 percenta hlasov. Štvrtá je stredová strana Tretia cesta, ktorú podporilo 6,9 percenta voličov, Ľavici svoj hlas dalo 6,3 percenta voličov.

V novom Európskom parlamente Tuskova strana podľa Onet.pl obsadí 21 kresiel, PiS o jedno menej. Konfederácia získala šesť mandátov a Tretia cesta a Ľavica po troch. Hlasovať prišlo 40,47 percenta oprávnených voličov.

Občianska koalícia od vlaňajšieho decembra vládne s Treťou cestou a Ľavicou. Tieto strany vtedy po ôsmich rokoch odstavili od vlády Právo a spravodlivosť, ktoré úplne ovládalo poľskú politickú scénu v posledných rokoch a presadilo rad sporných opatrení, kvôli ktorým sa Poľsko dostalo do sporov s Európskou komisiou.

Nedeľňajšie voľby síce znamenajú úspech pre Tuskove zoskupenie, jeho koaliční partneri si však dobre neviedli. Keby s rovnakým výsledkom skončili voľby do Sejmu, dolnej komory poľského parlamentu, stratili by koaličné strany väčšinu, upozorňuje server.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet