Na hlavný obsah

Eurovoľby v Rakúsku vyhrala krajne pravicová FPÖ, vyplýva z prognózy

Boj o druhé miesto zvádzajú ľudovci a sociálni demokrati.

Eurovoľby v Rakúsku vyhrala krajne pravicová FPÖ, vyplýva z prognózy
Predseda FPÖ Herbert Kickl. Foto: CHRISTIAN BRUNA/APA-PictureDesk/APA-PictureDesk via AFP/Profimedia

Voľby do Európskeho parlamentu (EP) v Rakúsku, ktoré sa konali v nedeľu (9. 6.), podľa očakávaní vyhrala krajne pravicová Slobodná strana Rakúska (FPÖ). Vyplýva to z prognózy zverejnenej o 17.00 h, ktorú pre agentúru APA a televízie ORF a Puls 24 vypracovali inštitúty FORESIGHT a ARGE Wahlen. Informuje o tom agentúra APA.

Podľa tejto prognózy, ktorá počíta s odchýlkou 2,5 percentuálneho bodu a zakladá sa na prieskume medzi približne 3 600 voličmi, získala FPÖ 27 percent hlasov a šesť mandátov.

Boj o druhé miesto zvádzajú ľudovci (ÖVP) so ziskom 23,5 percenta hlasov a sociálni demokrati (SPÖ) s 23 percentami. Obe strany by mali mať po päť mandátov.

Zelení a liberálna strana NEOS na ďalších miestach majú zhodne po 10,5 percenta hlasov, za čo im prislúchajú po dva mandáty.

Do EP sa teoreticky ešte môže dostať Komunistická strana Rakúska (KPÖ), ktorá podľa prognózy získala tri percentá hlasov. Ak by sa KPÖ dostala do EP, FPÖ by mala namiesto šiestich mandátov len päť.

V predchádzajúcich voľbách do EP, ktoré sa konali 26. mája 2019, zvíťazila ÖVP so ziskom 34,55 percenta hlasov pred SPÖ (23,9 percenta) a FPÖ (17,2 percenta). Na štvrtom mieste skončili Zelení (14 percent) pred stranou NEOS (8,44 percenta).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet