Na hlavný obsah

Falošné zľavy a ubytovanie v Chorvátsku: Slovenky oklamal podvodník, teraz nemajú dovolenku ani peniaze

Prípadu sa venuje slovenská aj chorvátska polícia.

Falošné zľavy a ubytovanie v Chorvátsku: Slovenky oklamal podvodník, teraz nemajú dovolenku ani peniaze
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Dovolenka nie je lacný špás. Ideálne pri mori, blízko pláže a najlepšie extra, ultra all inclusive. Keď však rodinný rozpočet nestačí, máme iba dve možnosti – škrtať zo zoznamu predstáv alebo sa obzrieť po lacnejších ponukách.

Skvelá zľava, ale s podmienkou platby vopred, zaujala aj viacerých divákov z reportáže Andreja Bálinta. Pozor pri výbere dovolenky, špekulanti na sociálnych sieťach sú čoraz prefíkanejší.

Barbora sa so svojimi priateľmi rozhodla ísť tento rok na dovolenku do Chorvátska. Ubytovanie hľadali aj cez rôzne agentúry, no nakoniec ich zaujala ponuka apartmánu na sociálnej sieti – od istej pani Beňovej.

„Zaslala nám fotografie ubytovania. Dala nám zľavu, myslím, že nejakých 200 až 300 eur s tým, že sme ešte mali mať zadarmo nejaké ležadla na pláži,“ uviedla používateľka sociálnej siete Barbora.

Rovnaký spôsob hľadania dovolenky zvolili aj Erika a Ingrid. Zaujala ich cena, ktorá bola nižšia, ako napríklad cez cestovnú kanceláriu.

„Skontaktovali sme sa s tou pani, čo mi poslala ponuku. Nakoniec sme sa dohodli, že z 1 200 eur nám to stiahla na 600 eur, že sa to vyplatilo,“ prezradila oklamaná používateľka sociálnej siete Erika.

Rovnaký príbeh

Pri pani Ingrid bol scenár rovnaký. Osoba, ktorá na sociálnej sieti vystupovala ako istá pani Kráľovičová, ponúkla ubytovanie so zľavou, a sľúbila, že keď ho zaplatia čo najskôr, pridá ďalšiu zľavu.  

„Dostala som viacero ponúk, ale som sa ulakomila o 100 eur, tak som dostala najlepšiu ponuku od pani Kráľovičovej. Tlačila ma, že v ten deň to musím zaplatiť, lebo najprv akože ponuka bola vyššia, ale keď to v ten deň zaplatím, ponuka bude nižšia,“ ozrejmila oklamaná pani Ingrid.

„Poslali mi adresu, že kde to je. Keď som to pozerala cez Google mapu, ukázalo mi tam hotel. Povedala som si, že to bude zrejme nejaký podvod,“ povedala pani Erika.

Oklamané ženy sa medzi sebou skontaktovali a zistili, že ich spája rovnaký príbeh. Jedna osoba, ktorá na sociálnej sieti vystupuje pod viacerými menami. „Už aj ten profil bol podvodný. Ako sme zistili, je to muž, ktorý má viacero falošných profilov. Figuruje pod rôznymi menami,“ uviedla používateľka sociálnej siete Barbora.

Po tom, ako mu Erika a Ingrid zaplatili za dovolenku, zistili, že niečo nie je v poriadku. Predávajúci s nimi ukončil komunikáciu. Keď žiadali peniaze naspäť, odpísal, že im nič nevráti.

Telefón nezdvíhal a komunikoval iba cez SMS správy. Okrem iného nám napísal, že síce nič zlé nespravil, ale peniaze je ochotný vrátiť a s poškodenými sa chce dohodnúť na splátkovom kalendári.

„Pravdepodobne došlo v tomto prípade k podvodu na poškodených osobách. Odporúčam podať trestné oznámenie. Ak by škoda bola iba do 100-tisíc eur, v tom prípade zákon umožňuje uložiť takejto osobe trest odňatia slobody na jeden až päť rokov,“ informovala nezávislá advokátka Martina Mészáros Bariaková.

Prípadom sa zaoberá aj chorvátska polícia

Prípadom sa podľa našich informácií zaoberá nielen slovenská, ale aj chorvátska polícia. Nejde pritom o jediný takýto prípad. Podľa Miriam Kelečič, ktorá roky žije v Chorvátsku a prenajíma tam ubytovanie, sa takéto praktiky rozmohli hlavne po tom, keď sa uvoľnili cestovné opatrenia súvisiace s pandémiou ochorenia COVID-19.

„Ponúkajú podvodné ubytovanie, vymyslenú adresu, stiahnuté fotky, ktoré nie sú ani z Chorvátska, často sú zo Španielska, Talianska. Pre šesť osôb dajú ceny po 70 eur za noc, čo nebolo ani v roku 2012. Stále núkajú nejaké zľavy, tlačia vás do toho, často nemajú webstránku. V máji vám ponúknu ubytovanie priamo na pláži, to je nemysliteľné,“ skonštatovala podnikateľka v cestovnom ruchu v Chorvátsku Miriam Kelečič.

„Už teraz sme v Chorvátsku na 80 percent vypredaní, máme vyrezervované kapacity. V máji budete veľmi ťažko hľadať ubytovanie za výbornú cenu a priamo pri mori,“ prezradila.

Podozrivé zľavy

„Viacerým sa nám to zdalo veľmi podozrivé, už aj pre obrovskú zľavu, aj preto, že nemali žiadnu oficiálnu stránku, kde by sme si vedeli ubytovanie dohľadať. Tak sme sa rozhodli, že fotografie ubytovania vložíme do Googlu. Tam nám vyskočil názov úplne iného ubytovania, ako nám bolo prezentované. Konkrétne ubytovanie, ktoré nám opisovala pani Klaudia, sa malo nachádzať v Crikvenici. My sme však toto oficiálne ubytovanie našli v Trogire,“ prezradila pani Barbora.

„Väčšina legálnych prenajímateľov má aj webstránky. V dnešnej dobe nie je problém mať webstránku a títo podvodníci to nemajú,“ vyhlásila Miriam Kelečič.

Rastúci trend takýchto ponúk registruje aj Slovenská asociácia cestovných kancelárií a cestovných agentúr (SACKA). Jej prezident Roman Berkes si myslí, že špekulanti využívajú dôverčivosť ľudí a to, že chcú cestovať stále viac.

„Takúto náladu sme začali registrovať po skončení pandémie. Veľmi sa tomu tešíme, že ľudia chcú cestovať a spoznávať, ale na druhej strane si to všimli rôzni špekulanti. Hlavne na sociálnych sieťach je veľmi veľa rôznych ponúk. Sú to indivíduá, ktoré ponúkajú cenovo výhodné pobyty, ktoré sa však nikdy neuskutočnia. A to je problém,“ uviedol Berkes.

Cestovatelia radia

Skúsení cestovatelia radia – dvakrát preveruj, raz objednaj. Napríklad Martin Hanzel, ktorý navštívil viac ako 50 krajín sveta, odporúča platiť kreditnou kartou a pri kúpe ubytovania preferuje, aby malo možnosť storna.

„Nech sa mi hocičo stane, pokazia plány, niečo sa mi zmení, vždy budem mať nejakú dobu na možnosť storna. Aj keď mi prepadne letenka za 100 eur, stále budem mať možnosť zrušiť hotel za tisíc eur,“ povedal cestovateľ Martin Hanzel.

„Samotný nákup by sa mal odohrávať na bezpečnej webovej stránke. Sociálne siete nie sú miestom pre obchod, sú miestom pre inšpiráciu,“ vyhlásil Berkes.

Rezervácia cez overené agentúry

Odborníci aj polícia radia rezervovať si ubytovanie cez overené agentúry, ktoré v prípade problémov garantujú vrátenie peňazí. V prípade, že ste si ubytovanie dohodli napríklad cez sociálne siete, v žiadnom prípade neposielajte peniaze vopred. Ak ste sa predsa stali obeťou podvodníka, oznámte to.

„Pokiaľ to poškodený neoznámi, nemôžeme konať. Pokiaľ sa bude človek hanbiť a bude sa báť o tom hovoriť nahlas, tak chorvátska polícia má zviazané ruky a sama konať nemôže,“ povedala Miriam Kelečič.

„Veľa priestoru na vrátenie peňazí nie je. Dochádza k trestnému činu, je dôležité tento prípad ohlásiť orgánom činným v trestnom konaní. Pokiaľ by došlo k vypátraniu takýchto skupín, klienti majú nárok súdnou cestou vymáhať škody. V praxi však vieme, že takéto niečo sa stáva veľmi málo,“ skonštatoval Berkes.

Aj keď bola pani Barbora blízko k tomu, aby zaplatila ubytovanie, na poslednú chvíľu od toho upustila. Ostatným oklamaným sa snaží pomôcť skoordinovať, a je rozhodnutá podniknúť aj právne kroky. Jej pohľad na výber dovolenky sa zmenil.

„Už nebudem do žiadnej facebookovej skupiny písať a vyhľadávať ubytovanie cez Facebook, ale určite cez overené portály,“ uzavrela pani Barbora.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko