Na hlavný obsah

Falošných videí politikov navádzajúcich na investovanie bude čoraz viac a budú vierohodnejšie

O podvodných videách sme sa rozprávali v Overovni.

Falošných videí politikov navádzajúcich na investovanie bude čoraz viac a budú vierohodnejšie
Deepfake video s Petrom Pellegrinim. Foto: RTVS

Falošné videá populárnych politikov či celebrít vytvorené umelou inteligenciou, v ktorých presviedčajú ľudí na investovanie, sú už starým trikom, avšak čoraz rozšírenejším.

Na podvodné videá sme sa pozreli v relácii Rádia Slovensko Overovňa s technologickým novinárom Martinom Hodásom, ktorý pôsobí v projekte Na druhom brehu. Ten si myslí, že vďaka rýchlemu napredovaniu umelej inteligencie budú takéto podvody čoraz rozšírenejšie a ich spracovanie ešte vierohodnejšie.

„Bežne môžete najmä na sociálnych sieťach naraziť na falošné články alebo videá, ktoré zneužívajú populárne celebrity alebo politikov, aby vám odhalili novú investičnú schému, vďaka ktorej zbohatne každý Slovák,“ povedal Hodás.

Vďaka umelej inteligencii dnes už nejde len o články s ukradnutými fotografiami alebo vymyslenými citátmi. „Ide aj o videá, ktoré sú takpovediac predabované,“ vysvetlil.

Internetom sa dokonca šírilo prerobené video z diskusnej relácie RTVS O 5 minút 12, kde premiér Robert Fico (Smer-SD) propagoval novú investičnú schému a odpovedal pritom na otázky poslankyne Veroniky Remišovej (hnutie Slovensko, KÚ, Za ľudí) a moderátora Mareka Makaru.

„Vďaka rýchlemu napredovaniu umelej inteligencie budú takéto podvody čoraz rozšírenejšie a ich spracovanie ešte vierohodnejšie,“ uviedol Martin Hodás.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko