Na hlavný obsah

Generálna rekonštrukcia bratislavskej hlavnej stanice nebude, Rážov rezort ju chce premiestniť mimo centra mesta

Priestory stanice však zmodernizujú.

Generálna rekonštrukcia bratislavskej hlavnej stanice nebude, Rážov rezort ju chce premiestniť mimo centra mesta
Terajšia hlavná stanica v centre Bratislavy nezíska na rekonštrukciu dostatok peňazí. Foto: RTVS

Generálna rekonštrukcia bratislavskej hlavnej stanice nebude. Jej priestory však zmodernizujú. Rezort dopravy chce totiž hlavnú železničnú stanicu presunúť mimo centra mesta. Informoval o tom minister dopravy Jozef Ráž (Smer-SD). Kde by mohla stáť, sa dozvieme o pár dní.

Priestory v okolí hlavnej stanice v centre mesta by podľa ministra dopravy ani po rekonštrukcii nestačili.

„Bude nutné spraviť hlavnú stanicu v iných miestach, a to je momentálne predmetom štúdie. Sú nejaké dve tri lokality v hre. Pracuje sa na tej štúdii, ktorá to má pomenovať, kde to bude aj v súvislosti s vysokorýchlostnými traťami,“ uviedol minister Jozef Ráž.

Presunu hlavnej stanice sa v reportáži v Správach RTVS venovala redaktorka Natália Krížová:

Rozhodnutie presunúť hlavnú stanicu znamená, že terajšia hlavná stanica v centre Bratislavy nezíska na rekonštrukciu dostatok peňazí.

„Z toho, čo bolo prezentované, sa javí, že súčasná hlavná stanica v Bratislave neprejde komplexnou rekonštrukciou tak, ako bolo plánované a tak, ako sme uvažovali o tom aj pri podpise nášho spoločného memoranda s ministerstvom dopravy v roku 2022,“ priblížil Peter Bubla, hovorca Hlavného mesta SR Bratislavy.

Ľudia majú zmiešané pocity

„Tie projekty, ktoré sme uvažovali s hlavným mestom spoločne, ako to vyriešiť, sa nebudú dať naplniť v tom rozmere, ako sa predpokladalo. Predpokladáme, že do konca tohto volebného obdobia sa nám ju podarí zrekonštruovať, a to z vlastných prostriedkov železníc Slovenskej republiky,“ informoval minister dopravy.

Ľudia, ktorí stanicu denne využívajú, s jej stavom nie sú spokojní. „Viem, že urobili novú tú čakáreň, ale okrem toho tu nič nie je, žiadne obchody alebo niečo,“ povedal nám jeden z cestujúcich. Ak ide o sťahovanie stanice, myslí si, že by bolo dobré, keby bola blízko autobusovej stanice, čo ale „v Bratislave asi nie je možné“.

Stanicu mimo centra mesta si nevie predstaviť ani ďalší cestujúci. „Neviem si predstaviť, lebo neviem, ako by sa tam dochádzalo, musela by tam byť integrovaná doprava, ale je to tiež možnosť,“ vyjadril sa do našej ankety.

Miesto, kde bude nová hlavná železničná stanica stáť, zverejní rezort v druhej polovici júla. Postaviť ju majú z európskych peňazí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko