Na hlavný obsah

Hladina Dunaja v Nemecku nebezpečne stúpla. Povodne si vyžiadali už päť obetí, po ďalšom mužovi pátrajú

Na rieke Rýn zastavili plavbu.

Hladina Dunaja v Nemecku nebezpečne stúpla. Povodne si vyžiadali už päť obetí, po ďalšom mužovi pátrajú
Nákladné lode parkujú na brehu rieky Rýn. Foto: TASR/AP

V bavorskom meste Passau cez noc výrazne stúpla hladina Dunaja, ktorá napoludnie dosiahla takmer desať metrov. Vodohospodári pritom pôvodne počítali, že Dunaj v Pasove dosiahne vrchol v utorok (4. 6.) popoludní na úrovni 9,5 metra.

Vo švábskom Offingene záchranári naďalej pátrajú po hasičovi, ktorý je od nedele (2. 6.) nezvestný. Záplavy si doteraz vyžiadali päť mŕtvych.

Spolkový minister hospodárstva Robert Habeck prisľúbil obyvateľom postihnutých regiónov na juhu Nemecka pomoc s obnovou. Bavorsko už oznámilo, že zatiaľ uvoľní na pomoc ľuďom a firmám 100 miliónov eur.

Podľa predpovede počasia má juh Nemecka najhoršie za sebou, žiadne ďalšie lejaky meteorológovia zatiaľ nepredpokladajú. Nemecká meteorologická služba (DWD) už odvolala všetky výstrahy pred nepriaznivým počasím.

Úrady v Passau označujú situáciu ako dramatickú, pretože hladina Dunaja, ktorá na poludnie predstavovala 9,95 metra, by sa ešte mala zdvihnúť. Vodohospodári nevylučujú, že vodočet presiahne desať metrov.

Školy zrušili vyučovanie

Niektoré školy v meste kvôli povodniam zrušili vyučovanie. Zložitý je vývoj tiež v Resenburgu, kde primátorka Gertrud Maltzová-Schwarzfischerová vyzvala obyvateľov, aby nechodili k rieke a neblokovali záchranárom prístupové cesty.

Voda si zatiaľ vyžiadala päť mŕtvych – troch v Bavorsku a dvoch v Bádensku-Württembersku. Poslednou obeťou, ktorú dnes oznámilo Bavorsko, je žena, ktorá v Markt Rettenbachu zišla autom z cesty do vody. V Bavorsku záchranári zatiaľ neúspešne s pomocou vrtuľníka a dronov pátrajú po nezvestnom 22-ročnom hasičovi, ktorého čln sa v noci na nedeľu prevrhol.

Kvôli výdatným lejakom na juhu Nemecka sa zdvihla tiež hladina Rýna, ktorý je pre nemeckú riečnu dopravu hlavnou tepnou. Na hornej a strednej časti toku sa plavba zastavila, keďže niektoré časti rieky nie sú za súčasnej povodňovej situácie splavné.

Plavidlá musia teraz počkať, kým hladina klesne. Vodohospodári očakávajú postupnú kulmináciu dnes popoludní a večer.

Vlaky postupne púšťajú do prevádzky

Nemecké dráhy Deutsche Bahn (DB) postupne sprevádzkujú trate, ktoré museli byť kvôli prívalom vody uzavreté. Vlaky podľa médií jazdia preplnené. Na stanici v Řezne musela polícia niekoľko vlakov čiastočne vypratať, pretože nemohli z bezpečnostných dôvodov pokračovať v jazde.

V hornobavorskom Flintsbachu sa po prudkých lejakoch a kvôli podmáčanej pôde zosunula časť zrúcaniny hradu Falkenstein.

O povodniach v utorok rokovala bavorská vláda premiéra Markusa Södera. „Okamžite uvoľníme 100 miliónov eur, ktoré ešte popoludní dáme k dispozícii. Ak bude treba viac, poskytneme ďalšie peniaze,“ povedal Söder. Dodal, že Bavorsko očakáva tiež sľúbenú finančnú podporu od spolkovej vlády.

O pomoc môžu žiadať firmy aj obyvatelia, ak v Bavorsku odvádzajú dane. Základná podpora bude predstavovať 5-tisísc eur pre domácnosť, môže však byť vyššia. „Ak by niekto skutočne prišiel o všetko a ocitol sa v existenčnej núdzi, môžeme preplatiť až sto percent škôd,“ dodal Söder.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet