Na hlavný obsah

Hlas chce v koalícii presadiť zmenu volebného systému. Politológ varuje pred unáhlenými krokmi

Vplyv takejto zmeny môže byť podľa neho ďalekosiahly.

Hlas chce v koalícii presadiť zmenu volebného systému. Politológ varuje pred unáhlenými krokmi
Vľavo politológ Daniel Klimovský. Foto: RTVS a TASR/Jaroslav Novák/koláž RTVS

Na Slovensku by mohlo vzniknúť viacero volebných obvodov. Zhodli sa na tom minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) a opozičný poslanec Milan Majerský (KDH).

Hlas-SD podľa ministra príde s myšlienkou zmeny volebného systému do vládnej koalície. KDH je za osem volebných obvodov, ktoré určia hranice samosprávnych krajov.

Strana SaS s touto ambíciou nesúhlasí a apeluje na KDH, aby nepodľahlo vábeniu zo strany Smeru-SD a Hlasu-SD. Hnutie Progresívne Slovensko uviedlo, že v dlhodobom horizonte sa nebráni diskusii o tom, ako by mal vyzerať volebný systém, no treba sa vraj pozerať aj na to, kto to navrhuje.

Politológ nevníma dôležitosť témy

Politológ Filozofickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave Daniel Klimovský nateraz nevníma, že sa táto téma vo verejnosti široko diskutovala. „Nevnímam, že by v spoločnosti panoval jasne vyprofilovaný názor, ako si predstavujeme náš volebný systém a koľko volebný obvodov by na Slovensku malo byť,“ povedal v Aktuálne :24.

Náznaky o naštartovanie takejto diskusie u nás už podľa neho v minulosti boli. „Ale prakticky vždy išli do stratena. Ak by toto mal byť začiatok nove verejnej diskusie o takejto zmene, tak určite poďme do toho,“ dodal.

Varuje však, že by sa tak zásadná zmena „nemala šiť horúcou ihlou a schvaľovať len preto, lebo sa na tom zhodla potrebná väčšina“. „Vplyv takejto zmeny môže byť ďalekosiahly a preto treba zvážiť všetky plusy a mínusy ako aj možné varianty,“ dodal Klimovský.

Nevýhody volebného systému

Ak by sa na Slovensku zaviedol viacmandátový systém, obmedzil by sa vplyv individuálnych lídrov strán a zabezpečilo by sa zastúpenie regionálnych politikov. „Zároveň posilníme preferenčné hlasovanie, ak by sme zachovali štyri preferenčné hlasy, ktoré by sa v menších volebných obvodoch rozdeľovali medzi menší počet mandátov,“ uviedol.

Základné nevýhody tohto systému vidí v tom, že systém s viacerými obvodmi je citlivý na dodržiavanie rovnosti volebného práva. „Kľúčové je v takomto prípade to, ako určíme veľkosť a počet volebných obvodov,“ priblížil Klimovský.

Dodal, väčší počet volebných obvodov s menším počtom mandátov môže ohrozovať proporcionalitu. „Čím menšie volebné obvody z hľadiska mandátov, tým viac ohrozujeme možnú proporcionalitu a zastúpenie menších strán,“ vysvetlil politológ.

Zmene volebného systému sa v Správach RTVS venovala redaktorka Katarína Wildová:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko