Na hlavný obsah

Hlas má politický dlh voči SNS a Smeru, tvrdia národniari. Ide o post šéfa parlamentu

Podľa SNS by sa na inaugurácii mal zúčastniť nový šéf NR SR.

Hlas má politický dlh voči SNS a Smeru, tvrdia národniari. Ide o post šéfa parlamentu
Zvolený prezident SR Peter Pellegrini a predseda SNS a podpredseda NR SR Andrej Danko. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Slovenská národná strana (SNS) tvrdí, že voči nej a Smeru-SD má Hlas-SD politický dlh. Informovala o tom v súvislosti so záujmom obsadiť post predsedu SNS Andrejom Dankom.

SNS verí, že koaličné strany sa na pondelkovom (10. 6.) stretnutí ešte pred začiatkom júnovej schôdze dohodnú na postupe pri voľbe nového šéfa parlamentu. Podľa národniarov je dôležité, aby sa na inaugurácii Petra Pellegriniho zúčastnil už nový predseda Národnej rady (NR) SR.

„Cítim povinnosť, ktorú mám od detstva vštepenú, že vždy mám rešpektovať dohody, ktoré sú,“ povedal minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD). Dodal, že aj napriek rôznym názorom naprieč koaličnými stranami, si vedia na konci dňa sadnúť a rozhodnúť v prospech Slovenska.

Tvrdiť to, že by bol Andrej Danko vhodným riešením na post predsedu NR SR, je podľa ministra životného prostredia Tomáša Tarabu (nom. SNS) relevantné. „Má to svoju relevanciu, keď to povie najsilnejšia strana vo vládnej koalícii,“ vysvetlil.

„Absolútne sme sa zhodli, že toto je téma na predsedov politických strán, preto to patrí na koaličnú dohodu. A ja im len držím palce, aby to vyriešili,“ dodal Taraba.

Iný pohľad môže mať Danko aj Hlas

Smer podľa slov ministra obrany Roberta Kaliňáka (Smer-SD) povzbudzuje k diskusii k tomu, že by mal byť novým predsedom parlamentu práve Andrej Danko.

„Možno na to bude mať iný pohľad sám Andrej Danko alebo strana Hlas, ale pre nás je dôležité, že budeme na koaličnej rade hľadať spôsob, aby sme čo najefektívnejšie naplnili kritériá,“ skonštatoval.

Situáciu podľa Kaliňáka mení aj nový predseda koaličnej strany Hlas-SD, ktorým sa stal Matúš Šutaj Eštok. „To tak trochu mení situáciu, pretože do vlády sa dostal nový predseda koaličnej strany, čo nebýva úplne zvykom. Je to tiež nová skúsenosť,“ povedal Kaliňák.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko