Na hlavný obsah

Novým predsedom Hlasu-SD sa stal Matúš Šutaj Eštok. Strana trvá na obsadení postu predsedu parlamentu, zdôraznil

Minister vnútra bude aj predsedom Hlasu.

Novým predsedom Hlasu-SD sa stal Matúš Šutaj Eštok. Strana trvá na obsadení postu predsedu parlamentu, zdôraznil
Novým predsedom Hlasu-SD sa stal minister vnútra Matúš Šutaj Eštok. Foto: TASR/František Iván

Novým predsedom Hlasu-SD sa stal minister vnútra Matúš Šutaj Eštok. Do funkcie ho zvolili na sobotnom (1. 6.) sneme, nahradil tak zakladateľa Hlasu-SD a novozvoleného prezidenta SR Petra Pellegriniho.

Za podpredsedov strany zvolili delegáti na sneme ministrov Denisu Sakovú, Richarda Rašiho, Erika Tomáša, Zuzanu Dolinkovú. Novým podpredsedom sa stal aj minister školstva Tomáš Drucker.

Prejav nového predsedu

Novozvolený predseda strany Hlas-SD v príhovore poukázal na výzvy, pred ktorými stoja. Deklaroval zámer udržať stabilitu v strane aj koalícii. Zopakoval, že Hlas-SD trvá na obsadení postu predsedu Národnej rady SR po zvolení Petra Pellegriniho za prezidenta.

„Ak na chvíľu odložíme nabok politické hodnoty, vyvstanú do popredia tie ľudské. A tie nám hovoria veľmi jednoducho: robme v živote, v politike vždy len to, čo je správne,“ apeloval Šutaj Eštok v súvislosti s aktuálnou situáciou. Pokoj podľa jeho slov neznamená prestať bojovať za to, čo je správne. „Žijeme ťažké časy, ale tie nás, paradoxne, môžu aj posilniť.“

Reportáž o Šutajovi Eštokovi, ktorý sa stal novým šéfom Hlasu-SD, pripravila pre Správy RTVS redaktorka Katarína Zakuťanská:

Zvolenie za predsedu Hlasu-SD označil za česť a zodpovednosť. Poďakoval sa svojmu predchodcovi. Vyhlásil, že stranu sa bude snažiť viesť „do šírky a veľkosti“, ale aj do hĺbky. Energiu chce využiť na to, aby strana dokázala Slovensko nadchnúť pre spoločný projekt budovania spoločnosti a štátnosti. Podčiarkol hodnoty mieru a pokoja.

Aby strana prežila svojho zakladateľa

Šutaj Eštok skonštatoval, že Hlas-SD čaká náročná úloha. „Dostali sme od ľudí za uplynulé štyri roky obrovské množstvo podpory a dôvery. Je teraz len a len na nás, ako túto dôveru budeme splácať a úročiť,“ podčiarkol. Ak má strana prežiť svojho zakladateľa, musí podľa neho postaviť svoju politiku na dlhodobých stabilných základoch.

Za prvý pilier označil vnútornú stabilitu strany. Deklaroval aj záujem o stabilitu vládnej koalície. Predpoklad vidí v dodržiavaní koaličnej zmluvy a napĺňaní vládneho programu. Trvá na tom, že pomery v koalícii sa po prezidentských voľbách nezmenili. Zdôraznil, že Hlas-SD nemá záujem otvárať platnú koaličnú zmluvu a trvá na jej dodržiavaní vrátane legitímneho nároku na post predsedu parlamentu.

Podčiarkol potrebu napĺňania programu strany a práce pre ľudí. „Ako sociálni demokrati budeme robiť všetko preto, aby sa ľuďom na Slovensku žilo lepšie. Kultúrne vojny nech si riešia ľudia vo svojom súkromí a nech si hodnotovo nastavia život tak, ako im to vyhovuje. Ale úlohou štátu je postarať sa o všetkých,“ uviedol. Za významnú označil dôveru občanov.

Šutaj Eštok poukázal aj na nadchádzajúce eurovoľby, ktoré budú podľa neho aj o tom, či chceme na Slovensku riešiť budúcnosť vo volebných miestnostiach, alebo násilím. Pripomenul atentát na premiéra Roberta Fica (Smer-SD) a náladu v spoločnosti. Slovensko podľa neho potrebuje zmierenie a súdržnosť. Poukázal pritom na politiku opozície, organizovanie protestov a činnosť médií. Apeloval na rešpektovanie výsledkov volieb. „Prejavme svoj politický postoj tam, kde sa prejavovať má: vo volebnej miestnosti,“ apeloval.

Na sobotňajšom sneme sa Pellegrini oficiálne vzdal pozície predsedu a pozastavili mu aj členstvo v strane. Šutaja Eštoka odporučil za predsedu zvoliť on aj predsedníctvo strany.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko