Na hlavný obsah

Hlas-SD v eurovoľbách neuspel. Môže za to katastrofálna kampaň aj únava z prezidentských volieb, zhodnotil politológ

Strana odchodom Petra Pellegriniho stratila svoje vedenie aj identitu.

Hlas-SD v eurovoľbách neuspel. Môže za to katastrofálna kampaň aj únava z prezidentských volieb, zhodnotil politológ
Na snímke novozvolený predseda strany Hlas-SD Matúš Šutaj Eštok (uprostred) počas tlačovej konferencie po sneme strany v Košiciach. Foto: TASR/František Iván

Podľa politológa Jozefa Lenča z eurovolebného výsledku strany Hlas-SD môžeme odvodzovať závery aj smerom k domácej politickej scéne.

Strana Hlas-SD získala vo voľbách do Európskeho parlamentu 7, 18 percenta hlasov, čo predstavuje len jeden mandát. V europarlamente bude stranu zastupovať Branislav Ondruš. Pre porovnanie, v parlamentných voľbách strana získala 14,7 percenta hlasov.

„Kampaň Hlasu bola katastrofálna, bola na nerozoznanie od kampaní iných krajne pravicových strán, či už Republiky alebo SNS. Bolo to strašenie Európskou úniou a migráciou. Takto zameranou kampaňou nebol Hlas, pochopiteľne, dostatočne príťažlivý pre svojich voličov. To bol jeden z dôvodov prečo dopadol tak, ako dopadol. Nebol tým, čo jeho voliči chceli,“ zhodnotil Lenč.

Hlas bol podľa politológa aj unavený prezidentskými voľbami. „Dosiahli čo chceli – majú prezidenta a tým pádom aj ich nasadenie v kampani bolo omnoho menšie,“ vyhlásil.

Úloha Šutaja Eštoka

Na výsledok strany mal vplyv aj odchod Petra Pellegriniho, ktorý sa po víťazstve v prezidentských voľbách vzdal predsedníckeho postu v strane.

„Hlas odchodom svojho zakladateľa a dlhoročného predsedu stratilo vedenie a aj identitu, ktorú teraz hľadá. To je úloha pre Matúša Šutaja Eštoka. To, akým spôsobom zvládne túto úlohu, bude mať vplyv na budúcnosť Hlasu, ale bude to ovplyvňovať aj vnútropolitickú situáciu,“ upozorňuje Lenč.

Zdôraznil, že Hlas-SD vo voľbách neuspel. „Jeho prepad je polovičný. Jeho koaliční partneri to budú proti nemu zneužívať. Na druhej strane tí, ktorí sa hrnú po pozícii, ktorá patrí Hlasu, a to je SNS, utrpeli úplne fiasko,“ dodal.

„Určite to bude mať dosahy na vzťahy vo vládnej koalícii. Ak Hlas nechce utrpieť ďalšiu porážku a byť až na smiech, ako vyjde zo súperenia o pozície v rámci koalície, tak by nemal ustúpiť zo svojich pozícií,“ hovorí politológ.

„Uvidíme, ako sa strana bude vedieť vyrovnať s výsledkom, ale predovšetkým akú identitu strane bude chcieť dať nový predseda a to, ako sa bude chcieť zapísať v prvých dňoch líderstva. Či ako predseda, ktorému záleží na strane, alebo ako predseda, ktorému záleží na sebe a kvôli vlastným benefitom sa podvoľuje nátlaku ostatných koaličných partnerov,“ uzavrel Lenč.

Vypočujte si, ako politológ Jozef Lenč zhodnotil výsledok strany Hlas-SD vo voľbách do Európskeho parlamentu:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko