Na hlavný obsah

Hnutie Hizballáh v reakcii na smrť svojho veliteľa spustil veľký útok na Izrael

Vypálili rakety a drony na deväť vojenských objektov.

Hnutie Hizballáh v reakcii na smrť svojho veliteľa spustil veľký útok na Izrael
Na snímke pracuje izraelská delostrelecká jednotka. Foto: TASR/AP

Libanonské šiitské hnutie Hizballáh vo štvrtok (13. 6.) oznámilo, že uskutočnilo najväčší dronový útok na izraelské ciele od začiatku vojny v Pásme Gazy vlani 7. októbra. S odvolaním sa na predstaviteľov hnutia o tom informovala agentúra Reuters.

Hizballáh podľa svojho vyhlásenia vypálil rakety a drony na celkovo deväť vojenských objektov Izraela. K útoku došlo deň po tom, ako židovský štát oznámil, že sa mu podarilo zneškodniť vysokopostaveného veliteľa šiitského hnutia.

Útok je odplatou za smrť Táliba Samího Abdalláha, citovala agentúra Reuters predstaviteľa hnutia Hizballáh. Veliteľa, známeho tiež ako „abú Tálib“, Izrael označil za najvyššie postaveného člena Hizballáhu, ktorého sa mu od októbra podarilo zlikvidovať.

„Hizballáh pod vedením Iránu a bejrútska vláda nesú plnú zodpovednosť za rastúce násilie na izraelsko-libanonskej hranici,“ reagoval hovorca vlády izraelského premiéra Benjamin Netanjahu s tým, že k zodpovednosti budú aktéri dohnaní „diplomatickou, alebo inou cestou“.

„Od začiatku tejto krízy už osem mesiacov vedieme rozhovory s Izraelom aj s Libanonom, aby napätie na hranici neprerástlo do plnohodnotnej vojny,“ uviedol v reakcii vysokopostavený americký úradník.

Iránom podporované hnutia Hizballáh a Izrael na seba prerušovane útočia od začiatku konfliktu v Pásme Gazy, v posledných dvoch dňoch sú však útoky výrazne intenzívnejšie. Už v stredu Hizballáh vykonal najmenej osem podobných odvetných akcií, napísal Reuters.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet