Na hlavný obsah

Inauguráciu si prišli pozrieť ľudia z celého Slovenska. Čo od nového prezidenta očakávajú?

Udalosť sprevádzali prísne bezpečnostné opatrenia.

Inauguráciu si prišli pozrieť ľudia z celého Slovenska. Čo od nového prezidenta očakávajú?
Nástup Petra Pellegriniho do funkcie prezidenta si prišli pozrieť do ulíc Bratislavy stovky ľudí. Foto: RTVS

Nástup Petra Pellegriniho do funkcie prezidenta si prišli pozrieť do ulíc Bratislavy stovky ľudí. Nový prezident ľudí pozdravil, no nešiel medzi nich. Inauguráciu sprevádzali prísne bezpečnostné opatrenia.

Príchod nového prezidenta do Grasalkovičovho paláca si prišli pozrieť ľudia z celého Slovenska. „Sme z Popradu, no a prečo som tu? Chcem aby Slovensko napredovalo, aby sme boli jednotní, aby sme sa všetci tešili a nech naplní to, čo povedal v prejave,“ povedal jeden z návštevníkov.

„Ja som z Nového Mesta. Je to nová etapa pre tento štát a chcel som vidieť, ako to vyzerá, taká inaugurácia. Prvýkrát som to videl,“ dodal ďalší.

Reakciám ľudí na inauguráciu prezidenta Pellegriniho sa v Správach RTVS venoval redaktor Timotej Pisch:

Pred piatimi rokmi sa prezidentka Zuzana Čaputová prešla historickým centrom Bratislavy a zdravila sa s ľuďmi, ktorí si prišli pozrieť jej inauguráciu. Jej nástupca, Peter Pellegrini, tak neurobil, a to najmä pre sprísnené bezpečnostné opatrenia.

Tie sú na Slovensku zavedené už mesiac, od atentátu na premiéra Roberta Fica (Smer-SD) po výjazdovom rokovaní vlády v Handlovej.

Čo od neho čakajú?

„Je mi to ľúto, ale bezpečnostné predpisy neovplyvníme po tom, čo sa stalo. Hlavne sa teším z neho, že máme nového prezidenta,“ zhodnotila návštevníčka.

Ľudia od nového prezidenta počas piatich rokov vo funkcii očakávajú najmä snahu o upokojenie situácie v spoločnosti. „Prejav mal tak jedinečný, že keď splní tento prejav, tak nemusí plniť nič iné. Ja už mám veľa rokov, tak som zažil veľa prejavov,“ vyhlásil priaznivec nového prezidenta.

„Že bude pomáhať ľuďom, viac ako sa doteraz, a hlavne nám dôchodcom. Že sa napraví zdravotníctvo a všetko,“ uviedla ďalšia diváčka inaugurácie.

Peter Pellegrini si nakoniec podal ruku s niekoľkými ľuďmi po kladení vencov k pamätníku Milana Rastislava Štefánika v Moste pri Bratislave.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko