Na hlavný obsah

Intenzívne boje proti Hamasu sa blížia ku koncu, povedal Netanjahu. Neznamená to však koniec vojny

Tá podľa neho skončí sa, keď Hamas nebude Gazu kontrolovať.

Intenzívne boje proti Hamasu sa blížia ku koncu, povedal Netanjahu. Neznamená to však koniec vojny
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Foto: SITA/Shaul Golan/Pool Photo via AP

Fáza intenzívnych bojov proti palestínskemu hnutiu Hamas sa blíži ku koncu. Uviedol to v nedeľu (23. 6.) podľa agentúry Reuters izraelský premiér Benjamin Netanjahu.

To však neznamená koniec vojny v Pásme Gazy. Skončí sa, keď Hamas už nebude Gazu kontrolovať, povedal.

Tiež dodal, že ukončenie fázy intenzívnych bojov v Gaze umožní rozmiestnenie väčšieho počtu izraelských síl pozdĺž severnej hranice Izraela s Libanonom. Napätie medzi Izraelom a libanonským hnutím Hizballáh, ktoré podporuje Irán, sa v posledných týždňoch výrazne zvýšilo.

Palestínske radikálne hnutie Hamas je Izraelom, USA a EÚ považované za teroristickú organizáciu a Izrael proti nemu vedie vojnu v Pásme Gazy od 7. októbra minulého roka, keď palestínski ozbrojenci zaútočili na izraelskú pohraničnú oblasť, pričom zabili 1 200 ľudí a približne 250 uniesli do Gazy.

Izraelská odveta si podľa orgánov vedených hnutím Hamas v Gaze vyžiadala už viac ako 37-tisíc palestínskych obetí, väčšinou civilistov.

Izrael začal pozemnú operáciu proti Hamasu zo severu Pásma Gazy a teraz sa sústreďuje na dve oblasti. Rafah na južnom okraji Pásma Gazy a oblasť okolo Dayr Balah v centrálnej časti palestínskeho územia.

„Fáza intenzívnych bojov proti Hamasu sa končí. Neznamená to, že sa vojna končí, ale končí sa intenzívna fáza vojny v Rafahu,“ povedal Netanjahu v rozhovore pre televíziu Channel 14.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet