Na hlavný obsah

Izrael zabil najvýznamnejšieho člena Hizballáhu od začiatku bojov, uviedli zdroje

Hizballáh zabitého veliteľa identifikoval menom Tálib Abdalláh.

Izrael zabil najvýznamnejšieho člena Hizballáhu od začiatku bojov, uviedli zdroje
Na snímke pracuje izraelská delostrelecká jednotka. Foto: TASR/AP

Pri izraelskom vzdušnom údere na juhu Libanonu z utorkového (11. 6.) večera prišiel o život najvyššie postavený člen Hizballáhu za osem mesiacov trvania cezhraničného konfliktu a ďalší traja bojovníci tohto libanonského šiitského hnutia.

Informovali o tom agentúry Reuters a AFP s odvolaním sa na svoje zdroje z libanonských bezpečnostných kruhov. Hizballáh úder potvrdil a zabitého veliteľa identifikoval podľa hodnosti a mena. Izraelská armáda sa k incidentu bezprostredne nevyjadrila.

Tento veliteľ Hizballáhu „je tým najdôležitejším, ktorý bol od začiatku vojny doteraz zabitý“. Uviedol to bezpečnostný zdroj agentúry AFP bez toho, aby uviedol jeho totožnosť.

Hizballáh zabitého veliteľa identifikoval menom Tálib Abdalláh, známy bol tiež ako Abú Tálib, píše Reuters.

Úder podľa informácií Reuters vykonali v obci Džuaja asi 15 kilometrov severne od hranice s Izraelom. Zabitý veliteľ podľa zdrojov zodpovedal za strednú oblasť južného libanonského pohraničia, kde sa nachádzajú niektoré obce, ktoré za posledných osem mesiacov najviac utrpeli cezhraničným ostreľovaním medzi Izraelom a Hizballáhom.

Šiitské hnutie Hizballáh dlhodobo podporuje a vyzbrojuje Irán, ktorý je úhlavným nepriateľom Izraela. Hizballáh od začiatku vojny v Pásme Gazy pravidelne ostreľoval Izrael a tvrdí, že tak robí na podporu Palestínčanov.

Pri izraelských úderoch v Libanone od vlaňajšieho októbra, keď Izrael ofenzívu v Pásme Gazy začal v reakcii na cezhraničný teroristický útok palestínskeho hnutia Hamas, podľa Reuters zahynulo zhruba 300 príslušníkov Hizballáhu, vrátane vysokopostavených veliteľov.

Izraelskí armáda oznámila, že z Libanonu bolo v stredu (12. 6.) na územie Izraela vypálených približne 90 rakiet. Niektoré rakety zachytili, avšak ďalšie dopadli do severnej časti krajiny a spôsobili požiare, dodala izraelská armáda vo vyhlásení.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet